Margarin är ofta hårt processat, men du kan enkelt göra eget margarin – helt utan onödiga tillsatser. Här är vårt bästa recept!

Smör är en ett naturligt fett som tillverkas genom att vispa vanligt grädde hårt. Smör får bara innehålla mjölkfett, salt och mjölksyrakultur.

Margarinet lanseras ibland som ett nyttigare, växtbaserat alternativ till smör, men är ofta en hårt processad produkt.

Se också: Så gör du vispat brynt smör

Grunden i margarin är ofta palmolja som i sin naturliga form innehåller nyttigheter. Men de försvinner under en rad kemiska processer då oljan förvandlas till ett kemiskt grundfett. Med detta som bas kan industrin sedan tillverka allt från målarfärg och hudkräm till margarin. För att tillverka margarin tillsätts därefter aromämnen, vatten, och konserveringsämnen, ibland upp till 18 olika ingredienser.

Men du kan enkelt tillverka eget margarin helt utan onödiga tillsatser:

Recept på hemgjort margarin

3 msk rapsolja
2 msk kokosfett
2 tsk mjölk
2 tsk äggula
1 tsk morotsjuice (kan uteslutas)
smaksätt med salt och citron

Gör så här:

  1. Smält kokosfettet i ett vattenbad.
  2. Flytta över skålen till en kastrull med iskallt vatten och isbitar.
  3. Blanda i olja, mjölk, ägg och morotsjuice under kraftig omrörning.
  4. Krydda med salt och citron efter smak.
  5. Ställ in i kylen och låt stelna. 

Läs också: Varför stänker smör mer än margarin?