Baka pepparkakshus är ett mysigt pyssel att ägna sig åt innan jul. Framställd på väl synlig plats kommer ditt mästerverk sprida en härlig julkänsla i hela rummet.
Vårt pampiga pepparkakshus i två våningar kan vara en viss utmaning för den ovane men steg för steg-beskrivningen kan du enkelt använda till vilket hus du än vill bygga.
Se också: Fina pepparkakshus att inspireras av
5 tips för att lyckas med ditt pepparkakshus!
- Var gärna två personer som hjälps åt vid monteringen av väggarna.
- Var försiktig med det smälta sockret, det är mycket varmt och lätt att bränna sig. Ska huset inte ätas kan du montera ihop det med limpistol om du inte vill handskas med smält socker.
- Om sockerlagen kladdar vid monteringen, försök få den att rinna på insidan, där syns det inte.
- Kläm ihop spritsen med kristyr med en påsklämma när du inte spritsar, annars stelnar kristyren.
- Ha inte bråttom när du bygger ett pepparkakshus!
Mallar till pepparkakshuset
Klicka här: Ritningar, mallar och mått
Mallarna kan du antingen skriva ut eller rita av.
Pepparkaksdeg:
1 hus + diverse figurer enligt eget tycke
3 dl socker
2 dl sirap
100 g smör
1 1/2 msk kanel
1 tsk kardemumma
2 tsk ingefära
2 krm kryddnejlika
3 dl mjölk
1 1/4 msk bikarbonat
ca 15 dl vetemjöl
Kristyr:
ca 1 äggvita
3 1/2–4 dl florsocker
ca 1 tsk citronsaft
Sockerlag:
1 dl vatten
2 dl strösocker
1 msk flytande glukos (från apoteket)
eller 2–3 dl socker
Tillbehör:
eventuellt gelatinblad (till fönster)
silverkulor
Gör så här:
Dag 1: Smält socker, sirap, smör och kryddor på svag värme tills sockret inte ser så ”grusigt ut”. Häll i mjölken, rör om tills allt är blandat. Låt svalna. Blanda bikarbonat med cirka hälften av mjölet, rör ner. Häll i resten, lite i taget, till en mjuk deg. Strö över lite mjöl, täck degen med plastfolie. Ställ i kyl till nästa dag.
Dag 2: Ta upp en bit deg, knåda lätt samman med extra vetemjöl. Kavla ut, provbaka en kaka i 175°, se att den håller formen. Flyter den ut, tillsätt lite mer mjöl.
1. Kavla ut degen på mjölat bakplåtspapper till en ca 3 mm tjock platta. Lägg eventuellt en fuktig disktrasa under, så glider det inte.
2. Lägg på mallarna.
3. Skär ut delarna, för över hela bakplåtspapperet med delarna till bakplåtar.
Tips! Sätt plåten en stund i kylen, då blir det lättare att skära.
4. Grädda i 175° 12–15 min eller till riktigt brun färg.
5. Ta ut från ugnen, lägg på mallen direkt igen och kantskär om formen ändrats. Låt svalna på plåten.
6. Kristyr: Vispa samman äggvitan med nästan allt florsocker med elvisp. Tillsätt resten, lite i taget, under ständig vispning till en tjock, fluffig och blank kristyr. Är den för hård, tillsätt mera äggvita, är den för lös häll i mera florsocker. Vispa i citronsaften. Häll kristyren i spritspåsar av plast.
7. Spritsa alla delar före hopsättning.
8. Fäst eventuellt gelatinblad som fönsterrutor på baksidan av pepparkaksväggen med kristyr.
9. Markera eventuella linjer lätt med blyerts på taket. Fyll i tunt med kristyr. Tryck i silverkulor mitt i kryssen, innan glasyren stelnat.
10. Sockerlag: Koka ihop sockerlagen till hopsättning till 160°, eller smält bara socker i en väl rengjord gjutjärnspanna till gyllenbrun färg, ställ på svag värme, annars stelnar det snabbt.
Obs! Akta, det är otroligt lätt att bränna sig, mindre barn bör hållas på avstånd!
11. Doppa kanterna på husets väggar, en i taget, i sockerlagen.
12. Sätt samman husets väggar. Tryck till försiktigt. Låt stelna.
13. Bred sockerlag på takdelarna.
14. Sätt takdelarna försiktigt på plats.
15. Doppa skorstensbitarna i sockerlagen och placera dessa på taket.
16. Placera katten på taket eller önskad plats. Doppa den i sockerlag om den ska fästas.
17. Dekorera med kristyr vid synliga hopsättningar, gör eventuellt istappar och andra önskade dekorationer.
18. Sätt allt på en skiva eller bricka. Lägg eventuellt bomull runt om som snö eller konstsnö. Dekorera med mossa och småkvistar. Placera gärna en batteridriven liten ljusslinga inuti huset.
Läs också: Baka med pepparkakssmak – 13 goda recept