Varmluft eller inte? Var ska jag placera plåten? Och vilket är egentligen bästa sättet att rengöra ugnen? Här får du alla svar!

Vår matredaktör Sandra Palmqvist delar här med sig av sina bästa tips för att lära känna din ugn och lyckas med matlagning och bakning.

– Alla ugnar fungerar olika och för att få bästa resultat på din matlagning och bakning är mitt bästa tips att du provar dig fram och lär känna din ugn, säger Sandra.

Se också: Så gör du krispigt bacon i ugn

Ugnstemperatur 

En gyllene regel är att alltid sätta igång ugnen en stund i förväg så den är ordentligt uppvärmd och har rätt temperatur när du sätter in din kaka, ditt bröd eller din maträtt.

Läs också: Därför ska du aldrig salta när du lagar mat i mikron 

Därtill är det smart att alltid hålla extra uppsikt mot slutet av tillagningstiden. Kanske är det färdigt några minuter i förväg – eller behöver det några minuter extra.

Kontrollera att ugnen verkligen håller den temperatur som du har ställt in genom att mäta i mitten av ugnen med en termometer. Sedan är det enkelt ett justera graderna upp eller ner om det behövs.

Ugnsrengöring

Mild och miljövänlig rengöring är bäst. Här får du tips på tre metoder som fungerar:

  1. Gnid in det drabbade området med grön såpa, värm ugnen till 100 grader, stäng av och låt svalna. Torka sedan med vatten.
  2. Lite bakpulver på en fuktig trasa kan göra underverk!
  3. Ättika och bikarbonat i kombination är effektiv mot både smuts och doft. Ättika är bakteriedödande och tar bort doft medan bikarbonatet är fettlösande.

Placering i ugnen

När du använder grillfunktionen behöver den maten som ska få extra färg/yta stå högt upp i ugnen.

Muffins, bullar, rulltårta och småkakor bakar du mitt i ugnen.

Läs också: 10 vanliga frågor om bakning

Stora saker som en hel stek eller ett matbröd placeras vanligtvis i nedre delen av ugnen. Även mjuka kakor och vetelängder ska vara här.

Varifrån kommer värmen?

Över- och undervärme samtidigt är normalläget för vanlig matlagning, men de kan också separeras.

Undervärme är värme enbart från botten av ugnen. Den kan bland annat användas för att hålla mat i form varm efter att den är färdiglagad.

Övervärme är värme enbart från övre delen av ugnen. Den kan till exempel användas för att få yta på en gratäng utan att använda grillfunktionen.

Läs också: Så gör du egen majonnäs på en minut

Grill är en värmeslinga i ovansidan av ugnen. Används för att grilla, gratinera och rosta.

Snabbvärme finns på ugnar som inte har någon varmluftsfunktion. Som namnet antyder är funktionen att få upp värmen snabbt i ugnen. När ugnen nått den temperatur som du vill ha, stängs den av.

Varmluft eller inte?

Varmluft cirkulerar på ett annat sätt än vanlig ugnsvärme och värmen sprids jämnare i ugnen. Därför kan du ha mer än en plåt i ugnen samtidigt. Fyll dock inte ugnen helt, då kan inte luften gå runt.

Om det står angivet vanlig ugnsvärme i receptet så sänk temperaturen med ungefär 25 grader när du använder varmluft. Ett alternativ är att behålla samma temperatur även vid varmluft och i stället tillaga det något kortare tid. Tänk bara på att hålla lite koll de sista minuterna så att du ser när det är färdiglagat.

Baka i varmluftsugn

När det gäller bakverk så tycker jag att exempelvis maränger och torra kakor blir bättre i varmluft medan kladdigare bakverk blir bättre i "vanlig" ugnsvärme och dessutom får snyggare yta.

Läs också: Så värmer du rester bäst

Relaterade artiklar