Oavsett om du köper frysta, torkade eller konserverade ärtor och bönor så är det ett gott och prisvärt tillskott till många måltider. Passa på att bunkra upp när det är bra pris på tetror eller konserver i butiken.
Se också: 8 livsmedel du kan handla billigt
Olika sorters baljväxter
Såväl ärtor som bönor är baljväxter, precis som linser och jordnötter. De finns i en mängd olika färger, storlekar och former. Till exempel kikärtor, kidneybönor och sojabönor. Edamame är ett annat namn för gröna sojabönor. Ärtor är oftast runda och bönor avlånga. Gemensamt för dem alla är att de är rika på protein, fibrer, mineraler och B-vitamin samt har ett lågt fettinnehåll.
Läs mer: Guide – olika sorters bönor
Förutom att blanda baljväxter i valfri sallad finns det massor av maträtter och tillbehör som du kan laga. Här kommer tio läckra middagstips och fem goda röror.
1. Chili con carne med stora vita bönor
Snabb chili con carne med stora vita bönor. Krydda med spiskummin, chili och koriander för härlig smak. Servera med en klick gräddfil.
Recept: Chili con carne
2. Kikärtspannkakor med bondbönor
Matiga pannkakor på kikärtsmjöl toppas med räkor, vitlöksfrästa bondbönor och kesoröra. God, enkel och smal rätt. Perfekt i lunchlådan.
Recept: Kikärtspannkakor med bondbönor
3. Mexikansk böngryta
Snabblagad gryta med kidneybönor och mexikanska smaker. Servera grytan med avokadoröra och tortillabröd. Garnera med koriander.
Recept: Mexikansk böngryta
4. Stekt ris med edamamebönor
Ingefära, vitlök, koriander och chili är fantastiska smaksättare som blir ännu bättre tillsammans i den här goda risrätten med bönor.
Recept: Stekt ris med edamamebönor
5. Bönpanna med tomat och ägg
En matigare variant av shakshuka, äggrätten från mellanöstern, med svarta bönor. Servera med ett gott bröd. Snabblagat till lunch.
Recept: Bönpanna med tomat och ägg
6. Kikärtsbiffar med couscous
Det är lätt att göra kikärtsbiffar! Här smaksätter vi dem med curry och garam masala och serverar med couscous och en kall sås.
Recept: Kikärtsbiffar med couscous
7. Gulaschsoppa med färs och bönor
Snabblagad gulaschsoppa med köttfärs, morötter och bönor kryddad med sambal oelek. Enkel vardagsrätt som du kokar ihop på en kvart.
Recept: Gulaschsoppa med färs och bönor
8. Kikärtsgryta med hummus och tsatsiki
Vegetarisk gryta med kikärtor, lök, krossade tomater, garam masala och sambal oelek. Servera grytan med hummus, tsatsiki, ris och sallad.
Recept: Kikärtsgryta med hummus och tsatsiki
9. Falafel med pasta och pesto
Har du testat att göra egen falafel på kikärtor? Servera med pasta, pesto, edamamebönor, sparris, purjolök och rucola.
Recept: Falafel med pasta och pesto
10. Bönburgare
Vegetariska bönburgare är minst lika gott som vanliga hamburgare! Servera i bröd med sötstark ananassalsa och frisk limeyoghurt.
Recept: Bönburgare
5 goda ärt- och bönröror
Det finns massor av goda röror som du kan göra med ärtor och bönor. Servera som dipp till snacks, tillbehör till maten eller pålägg på mackan.
1. Klassisk hummus
Hummus är en röra med kikärtor som har sitt ursprung i det arabiska köket. Gott till bland annat falafel, bröd eller grönsaker.
Recept: Hummus
2. Bondbönröra à la guacamole
Klimatsmart variant av guacamole. Lika härligt grön och krämig som originalet, men här använder vi bondbönor i stället för avokado.
Recept: Bondbönröra
3. Vit bönröra
Krämig röra med vita bönor, soltorkade tomater, vitlök, citron och olivolja. Gott till grillade rätter eller på en bit rostat bröd.
Recept: Vit bönröra
4. Grön ärtpesto
Grön och god pesto med ärtor, mynta, lime, vitlök, olja, honung och salt. Servera till pasta, på mackan eller som tillbehör till grillat.
Recept: Grön ärtpesto
5. Svart bönröra
Läcker sallad med svarta bönor och rostad majs som passar perfekt till tacos. Smaksätt med limesaft och koriander eller persilja.
Recept: Svart bönsallad