Ska du bjuda vänner eller familj på middag eller anordna en stor fest och servera buffé? Så här beräknar du rätt mängd mat och dryck!

Hur mycket mat som går åt på festen beror på gästerna. Kvinnor, barn och äldre äter ofta mindre än män och tonårskillar. Åtgången beror också på vilken tid som maten serveras. Vid lunch- och middagstid går det åt mer än andra tider eftersom man normalt är hungrig då.

Recept: Grillad fläskfilé med rostad potatissallad (bilden ovan)

Mat per person

Som generell grundregel kan man beräkna ca 150 g kött/fisk/kyckling och 250–350 g tillbehör per portion om man serverar en buffé. Se också till att det finns gott om snacks, bröd och sallad. Serverar man olika sorters protein går det åt mindre av varje, annars kan man utgå från dessa mängder per portion:

  • Kött och fisk utan ben: 150 g
  • Kött och fisk med ben: 250 g
  • Kallskuret (t ex rostbiff, skinka): 125 g
  • Kallrökt lax: 100 g
  • Varmrökt lax: 125 g
  • Sås: 1 dl varm sås, något mindre för kall sås

Tänk på att ta hänsyn till gästernas eventuella matpreferenser och allergier som till exempel vegetarisk kost samt laktos- och glutenfria alternativ.

Se också: Fläskfilé provencale

Dryck per person

Hur mycket dryck som går åt beror på när och hur länge festen pågår. Om festen varar länge går det åt mer dryck. Samma sak om gästerna häller upp själva istället för att bli serverade.

Som fördrink serveras ofta mousserande vin eller en välkomstdrink med 2–4 cl sprit. Torr cider utan alkohol kan också vara ett alternativ. Till maten serveras oftast vin eller öl.

  • Fördrink: 1–2 glas per person
  • Förrätt: 1 glas per person
  • Huvudrätt: 2 glas per person
  • Dessertvin: 1 glas per person
  • Avec: 4 cl per person.

Tänk på att alltid erbjuda gästerna alkoholfria alternativ. Förutom mineralvatten och läsk finns det idag många goda alkoholfria öl och viner. 

Hur många glas ryms i en flaska?

  • Rött vin: 5–6 glas/flaska
  • Vitt vin/rosé: 6–7 glas/flaska
  • Mousserande: 7–8 glas/flaska
  • Dessertvin: 12 glas/flaska
  • Lådvin (3 liter): 24 glas/box
  • Öl (33 cl): 1–2 glas/flaska
  • Öl (50 cl): 2 glas/flaska

Enkel mat att förbereda till många gäster

När man ska laga mat till många gäster kan det vara smart att välja enkla maträtter som går att förbereda, gärna dagen före festen. Vi har sammanställt en lista:

Tips och recept på mat att förbereda >>

Enkel mat att förbereda till många gäster


Relaterade artiklar