Spelar det någon roll vilket bakpulver man använder? Absolut. Råd och rön har testat elva olika sorter och de skiljer sig rejält åt.

Bakpulver är något självklart i de allra flesta skafferier. På butikernas hyllor finns en uppsjö av sorter och frågan är vilken man ska välja.

Läs också: Så vet du om ditt bakpulver blivit gammalt

Ronny Karlsson, testchef för Råd & Rön, har testat elva olika bakpulver efter att ha fått tips från konsumenter som uppgett att sorterna skiljer sig åt. I TV4:s Nyhetsmorgon berättade han om resultatet.

– Jag trodde inte det var någon skillnad. Man tar en med vänsterhanden när man går förbi bakhyllan. Men vi började att testa och det visade sig vara väldigt stora skillnader. Framför allt på bakresultatet.

Se också: Så gör du eget vaniljsocker

Råd & Rön bakade framför allt sockerkakor och scones. Det senare var en tuffare utmaning för bakpulvret.

– Scones är svårare för bakpulvret. Dels används grahamsmjöl, dels är temperaturen högre och baktiden är kortare.

Ekologiska bakpulver sämre

Ronny Karlsson konstaterar att han såg en tydlig skillnad mellan två grupper, mellan konventionella bakpulver och ekologiska. De senare var betydligt sämre.

– Det är ju lite tråkigt. Vi gillar ju generellt ekologiska produkter.

Skillnaden beror på vilken syra som används i produkterna. Ett bakpulver är en blandning av bikarbonat, en syra och stärkelse. Bikarbonaten behöver syran för att man ska få den lyftande effekten i bakverket. Och det visar sig just att valet av syra är faktorn som avgör om bakpulvret är bra eller inte.

Läs också: Är ekologisk jäst bättre än vanlig jäst?

I de konventionella bakpulvren används difosfater som utvinns ur fosforsyra. I de ekologiska används en syra som heter kaliumartrat som kommer från vinsyra, biprodukt från vinproduktion.

Detta visade Råd & Röns test

Sämst blev ekologiska bakpulver från Khoisan Tea, Icas I love Eco och Urtekram.

I toppen blev det väldigt och jämnt. Bäst blev Fazers bakpulver, följt av Lidls varumärke "Belbake" och City Gross dito "Favorit".

– Men det skilde bara några procent i bakförmåga bland dessa. Det allra sämsta bakpulvret lyfte scones-brödet endast 40 procent (Khoisan Tea). Det bästa bakpulvret lyfte brödet med 113 procent (Fazer).

– Det vill säga tre gånger så bra lyftning, konstaterar Ronny Karlsson i TV4-studion. 

Hans slutsats var tydlig:

– Det bär emot, men man får ändå rekommendera icke-ekologiska bakpulver.

Läs också: Test av godaste vaniljsåsen