Vi har testat tio mousserande viner under 100 kr, 200 kr och 300 kr. Oavsett om du gillar cava, prosecco eller champagne – här hittar du bubbel för alla smaker, även alkoholfritt!

Fira in det nya året med ett glas bubbel! Här tipsar vi om tio riktigt goda mousserande viner i olika stilar och prisklasser. Alla testade av vår vinexpert Gunilla Hultgren Karell.

Under 300 kr

1. André Clouet Grande Réserve, Frankrike

Champagne André Clouet.

En ganska smakrik och fyllig champagne med drag av mogna äpplen, rostat bröd och med en frisk fruktsyra. Sätter fart på aptiten men också en mycket bra matchampagne, gärna till en elegant kycklingrätt.

Varunr  7686, pris  299 kr

Festlig pavlova med citruscurd:


2. La Chouette de Champillon Blanc de Noirs, Frankrike

La Chouette, champagne.

Champagne med friskt anslag och toner av äpplen, citrus och nötter. Uppfriskande och med en angenäm längd i eftersmaken. Passar mycket bra till exempelvis en bit krämig ostpaj toppad med färska räkor.

Varunr  77366, pris  259 kr

3. Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut, Frankrike

Beaumont des crayères, champagne.

Fint nyanserad smak med äpplig fräschör, stråk av rostat bröd och citrus. Avrundad eftersmak. Läckert till exempelvis lyxiga löjromssnittar. Servera champagnen runt 8–10°C.

Varunr 7891, pris  239 kr

Under 200 kr

4. Ferrari Brut Organic, Italien

Ferrari brut organic.

Elegant, aptitretande ekologiskt mousserande vin från alpdistriktet Trento. Finstämda drag med stråk av krispiga äpplen, bröd och ett stråk av nötter. Bra start på en nyårsmiddag men också fint att skåla in det nya året med.

Varunr 7721, pris 165 kr

5. Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut, Frankrike

Louis Bouillot cremant de Bourgogne.

Ren fruktighet med toner av äpplen, grapefrukt, bröd och en läskande fräschör. Det här vinet finns också på pampig magnumflaska. Gärna till en toast Skagen. Bourgogne är också känt för sina röda och vita viner.

Varunr 7688, pris 135 kr

6. Pongrácz Brut, Sydafrika

Pongracz brut.

Generös smak med inslag av mogna äpplen, nougat och en uppfriskande fruktsyra. Festligt och gott till exempelvis en krämig jordärtskockssoppa. Sydafrikanskt mousserande vin går under benämningen cap classique.

Varunr 7628, pris 120 kr

Under 100 kr

7. Vilarnau Brut Nature Organic, Spanien

Cava vilarnau, organic.

Stram, aptitretande fräschör, inslag av mandel och citrus. Ekologisk cava som gör sig bra till lätta fisk- och skaldjursrätter. Vinet kommer från Katalonien i nordöstra Spanien där nästan all cava produceras.

Varunr 7731, pris 99 kr

8. Prosecco la Robínía Extra Dry, Italien

La Robinia prosecco extra dry.

Här bjuds det på trevlig fräschör, lite mjuk, avrundad smak med drag av gula päron och inslag av citrus. Här finns en lätt druvsötma i eftersmaken som gör det till ett trevligt mingelbubbel med salta tilltugg.

Varunr 7486, pris 89 kr

Alkoholfritt

9. Rawson´s Retreat Sparkling, Australien

Rawsons retreat sparkling.

Fräscht, alkoholfritt bubbel med drag av äpplen, citrus och en lätt honungston. Servera väl kylt som drink eller till exempelvis en skaldjurssallad. Druvor som ingår är chardonnay, pinot noir och muscat.

Varunr 1992, pris 59 kr

10. Spumante Nosecco,  Frankrike

Ett mousserande alkoholfritt vin i prosecco-stil med frisk och fruktig och något blommig smak med liten sötma. Serveras väl kyld som sällskapsdryck eller till lättare rätter med fisk och skaldjur.

Varunr 1982, pris 49 kr

Goda tilltugg till bubblet

Servera några enkla munsbitar till bubblet. Här är sex tilltugg som passar perfekt till nyårsskålen eller fördrinken.

Recept:  6 goda tilltugg till nyårsbubblet

Tre goda tilltugg till nyårsbubblet.