I takt med att fler och fler svenskar upptäcker regionen kring det Adriatiska havet som semesterdestination har många också fått upp ögonen för den rika matkultur som under århundraden vuxit fram på Balkan. Vi bjuder på sex smakrika recept med semesterkänsla.

Det traditionella köket från Balkanområdet är smakrikt, mättande och rustikt och präglas av långkok, grillat, smakrika ostar och chark, färska och inlagda grönsaker och kryddstarka såser och röror. Många av oss förknippar regionen med semester, klarblått vatten, färskostrullar och filodegspajer med burek, en köttbit på grillen till kvällen och ljumma sommarkvällar som aldrig tar slut. Med sex enkla och välsmakande recept kan du återskapa semesterkänslan hemma.

1. Fylld aubergine med yoghurtsås

Fyllda auberginer är gott, enkelt och mättande och är en rätt som passar lika bra en tisdagskväll efter jobbet som på en efterlängtad middag med goda vänner. Fylld med lök, vitlök, tomater, ost och kryddor och serverad med en frisk sås på yoghurt, persilja och vitlök är det en vegetarisk smakupplevelse utöver det vanliga. 

Recept: Fylld aubergine med yoghurtsås

2. Ajvarsås med valnötter

Alla som någon gång besökt Balkanländerna eller intresserat sig för maten från regionen känner förmodligen till ajvar. Ajvar är en smakrik röra på röd paprika, aubergine, ättika och olja. Tillsätt citron, vitlök, valnötter och färska örter för en god sås att servera till kött och grillat, på bröd eller att använda som smaksättare i till exempel grytor.

Recept: Ajvarsås med valnötter

3. Grillat kycklingspett med ajvar

Grillade kycklingspett är perfekt plockmat på höstminglet. Smaksätt med honung och ajvar för en fin mix av sötma och hetta. Eller servera som huvudrätt med en smakrik couscous med tomat, persilja, vitlök och Vegeta – en klassisk krydda som uppfanns av en bosnisk-kroatisk professor och vetenskapskvinna på 1950-talet och som blivit standard i balkanköket.

Recept: Grillat kycklingspett med ajvar

4. Klassisk balkangryta

Den klassiska grytan från Balkan är krämig, kryddig, värmande och mättande och passar perfekt för svenska höstkvällar med tända ljus och regnet smattrande mot rutan. Med en bas på stekt korv och smaksättning i form av paprika, syltlök, cornichons och ajvar tillfredsställer den både hungern och smaklökarna.

Recept: Klassisk balkangryta

5. Ungsbakade bönor

Ett gott tillbehör till grillat kött eller en vegetarisk måltid i sin egen rätt. Baka bönorna i ugnen tillsammans med aubergine, tomat och zucchini, smaksätt med ajvar och toppa med vitost eller mozzarella. 

Recept: Ungsbakade bönor

6. Pulled ajvarkyckling

Laga en ny variant av en älskad rätt genom att tillsätta ajvar. Pulled kyckling brukar gå hem hos både stora och små. Välj mellan en mildare eller starkare ajvar och kombinera med den klassiska barbequesåsen. Toppa med avokado, tomat, gräddfil, chili och lime för en balkan-amerikansk fusion. 

Recept: Pulled ajvarkyckling

Vad är ajvar?

Ajvar är en smakrik röra på röd paprika, aubergine, ättika och olja som används i grytor, som tillbehör till kött och på bröd samt i såser och röror. En klassisk smaksättare som lyfter rätten till nya höjder.

Vad är Vegeta?

Kryddblandningen Vegeta, som består av salt och torkade grönsaker som morot, persilja och lök, uppfanns 1958 av Zlata Bartl, en bosnisk-kroatisk professor och vetenskapskvinna. Smaksättaren har sedan dess blivit en självklarhet i alla kryddskåp på Balkan.