När åt du bakad potatis senast? En lite bortglömd klassiker som antingen kan tillagas i vanlig ugn eller i mikrovågsugn. Gott både som ensamrätt och som tillbehör till kött eller kyckling. Ät potatisen som den är med en klick smör eller fyll den med någon god röra så har du en hel måltid.
Se också: Bakad potatis med tonfiskröra
Du behöver inte köpa särskilda bakpotatisar, även om de är rejält stora och har god smak. Vilken stor potatis som helst går bra att baka. Testa till exempel att baka sötpotatis! Det kan även vara trevligt att servera två mindre bakpotatisar per person istället för en stor.
Bakad potatis – grundrecept
Aluminiumfolie eller inte? Du behöver ingen folie när du bakar potatisen, däremot kan det vara ett bra sätt att hålla den varm efter tillagning.
Vanlig ugn: Börja med att sticka flera hål på potatisen med en sticka eller gaffel. Lägg den sedan i en ugnssäker form och baka i ugn på 225 grader i ca 60–70 minuter tills potatisen är mjuk i mitten. Känn med en sticka. Tiden kan variera beroende på potatisens storlek.
Mikrovågsugn: Börja med att sticka flera hål på potatisen med en sticka eller gaffel. Lägg den sedan i en mikrovänlig form och kör på full effekt i ca 10 minuter. Även här kan tiden variera beroende på potatisens storlek.
Vid servering: Skär ett kryss i potatisen och tryck till så de öppnar sig. Toppa med smör eller valfri fyllning. Här kommer tio goda tips!
1. Krämig baconröra
Krämig röra med knaperstekt bacon, färskost, rödlök och purjolök. Servera med färsk citron, hackad dill och gärna lite sallad.
Recept: Krämig baconröra
2. Asiatisk tonfiskröra
Med förbakning i mikron går det snabbt att baka potatisen klar i ugnen – här med en krämig fyllning av tonfisk med asiatiska smaker.
Recept: Asiatisk tonfiskröra
3. Krämig kycklingröra
Krämig och lite lättare kycklingröra smaksatt med rödlök, parmesanost och färska örter. Toppa med gräslök och servera med en sallad.
Recept: Krämig kycklingröra
4. Rostbiff med ananas- och valnötsröra
Krämig röra med ananas, valnötter och senap. Servera med strimlad rostbiff och toppa med rostad lök och strimlat apelsinskal.
Recept: Rostbiff med ananas- och valnötsröra
5. Lyxig laxröra med stenbitsrom
Varm- och kallrökt lax och sparris i en lyxig röra. Med färdig hollandaisesås gör du den på ett kick! Garnera med dill och citron.
Recept: Lyxig laxröra med stenbitsrom
6. Sötpotatis med fetaost och keso
Sötpotatis går precis lika bra att baka som vanlig potatis. Fyll den med en krämig röra av fetaost, keso, svarta bönor, kapris och timjan.
Recept: Sötpotatis med fetaost och keso
7. Ostkräm och strimlad skinka
Gröp ur bakade potatisar och blanda med färskost, crème fraiche och lagrad ost. Lägg tillbaka allt i skalen och toppa med skinka.
Recept: Ostkräm och strimlad skinka
8. Kycklingröra med sweet chili och bacon
Chilisås och tabasco sätter sting på den här röran med färdiggrillad kyckling. Toppa med knaprigt bacon och strimlad paprika.
Recept: Kycklingröra med sweet chili och bacon
9. Vegetarisk medelhavsröra
Med pesto, fetaost och svarta oliver går tankarna till länderna kring Medelhavet. Servera gärna röran med bakad sötpotatis!
Recept: Vegetarisk medelhavsröra
10. Skagenröra och laxrom
Krämig skagenröra är en riktig favorit! Garnera med laxrom eller annan valfri rom, finhackad dill och tunt skuren gräslök.
Recept: Skagenröra och laxrom
Annons:
Missa inte den populära bakbalken som Fredriks Fika använder!
En otroligt praktisk bakform i fyra delar, perfekt för kladdkaka, kola och fudge, som du enkelt kan justera storleken på. Läs mer och bakbalken och köp den här!
Klicka på bilden för att komma direkt till kampanjerna!