Bakad potatis går att variera med många olika fyllningar som tonfiskröra, kycklingröra och vegetarisk röra. Här är 10 goda recept!

När åt du bakad potatis senast? En lite bortglömd klassiker som antingen kan tillagas i vanlig ugn eller i mikrovågsugn. Gott både som ensamrätt och som tillbehör till kött eller kyckling. Ät potatisen som den är med en klick smör eller fyll den med någon god röra så har du en hel måltid.

Se också: Bakad potatis med tonfiskröra


Du behöver inte köpa särskilda bakpotatisar, även om de är rejält stora och har god smak. Vilken stor potatis som helst går bra att baka. Testa till exempel att baka sötpotatis! Det kan även vara trevligt att servera två mindre bakpotatisar per person istället för en stor.

Bakad potatis – grundrecept

Aluminiumfolie eller inte? Du behöver ingen folie när du bakar potatisen, däremot kan det vara ett bra sätt att hålla den varm efter tillagning.

Vanlig ugn: Börja med att sticka flera hål på potatisen med en sticka eller gaffel. Lägg den sedan i en ugnssäker form och baka i ugn på 225 grader i ca 60–70 minuter tills potatisen är mjuk i mitten. Känn med en sticka. Tiden kan variera beroende på potatisens storlek.

Mikrovågsugn: Börja med att sticka flera hål på potatisen med en sticka eller gaffel. Lägg den sedan i en mikrovänlig form och kör på full effekt i ca 10 minuter. Även här kan tiden variera beroende på potatisens storlek.

Vid servering: Skär ett kryss i potatisen och tryck till så de öppnar sig. Toppa med smör eller valfri fyllning. Här kommer tio goda tips!

1. Krämig baconröra

Bakad potatis med krämig baconröra

Krämig röra med knaperstekt bacon, färskost, rödlök och purjolök. Servera med färsk citron, hackad dill och gärna lite sallad.

Recept: Krämig baconröra

2. Asiatisk tonfiskröra

Bakad potatis med asiatisk tonfiskröra

Med förbakning i mikron går det snabbt att baka potatisen klar i ugnen – här med en krämig fyllning av tonfisk med asiatiska smaker.

Recept: Asiatisk tonfiskröra

3. Krämig kycklingröra

Bakad potatis med krämig kycklingröra

Krämig och lite lättare kycklingröra smaksatt med rödlök, parmesanost och färska örter. Toppa med gräslök och servera med en sallad.

Recept: Krämig kycklingröra

4. Rostbiff med ananas- och valnötsröra

Bakad potatis med rostbiff och ananas- och valnötsröra

Krämig röra med ananas, valnötter och senap. Servera med strimlad rostbiff och toppa med rostad lök och strimlat apelsinskal.

Recept: Rostbiff med ananas- och valnötsröra

5. Lyxig laxröra med stenbitsrom

Bakad potatis med lyxig laxröra och stenbitsrom

Varm- och kallrökt lax och sparris i en lyxig röra. Med färdig hollandaisesås gör du den på ett kick! Garnera med dill och citron.

Recept: Lyxig laxröra med stenbitsrom

6. Sötpotatis med fetaost och keso

Bakad sötpotatis med fetaost och keso

Sötpotatis går precis lika bra att baka som vanlig potatis. Fyll den med en krämig röra av fetaost, keso, svarta bönor, kapris och timjan.

Recept: Sötpotatis med fetaost och keso

7. Ostkräm och strimlad skinka

Bakad potatis med ostkräm och strimlad skinka

Gröp ur bakade potatisar och blanda med färskost, crème fraiche och lagrad ost. Lägg tillbaka allt i skalen och toppa med skinka.

Recept: Ostkräm och strimlad skinka

8. Kycklingröra med sweet chili och bacon

Bakad potatis med kycklingröra och bacon

Chilisås och tabasco sätter sting på den här röran med färdiggrillad kyckling. Toppa med knaprigt bacon och strimlad paprika.

Recept: Kycklingröra med sweet chili och bacon

9. Vegetarisk medelhavsröra

Bakad potatis med vegetarisk medelhavsröra.

Med pesto, fetaost och svarta oliver går tankarna till länderna kring Medelhavet. Servera gärna röran med bakad sötpotatis!

Recept: Vegetarisk medelhavsröra

10. Skagenröra och laxrom

Bakad potatis med skagenröra och laxrom

Krämig skagenröra är en riktig favorit! Garnera med laxrom eller annan valfri rom, finhackad dill och tunt skuren gräslök.

Recept: Skagenröra och laxrom

Annons:

Missa inte den populära bakbalken som Fredriks Fika använder!

En otroligt praktisk bakform i fyra delar, perfekt för kladdkaka, kola och fudge, som du enkelt kan justera storleken på. Läs mer och bakbalken och köp den här!

Klicka på bilden för att komma direkt till kampanjerna!