Vår expertpanel har testat både frysta och färska kräftor. Vi har sörplat, skalat, ätit och betygsatt. Här är kräfttestets vinnare!

Dags att planera årets kräftskiva! Vi hjälper dig på traven när du ska välja bland utbudet i butikerna. Vår expertpanel har sörplat, skalat, ätit och här har du vårt utlåtande.

Se också: Så här lyckas du med kräftskivan

Så här testade vi

Panelen bestod av vana kräftsörplare med finstämda smaklökar, från kock till van testare och kräftälskare. Tillbehör var endast vatten för att inte påverka smaklökarna i någon riktning.

Läs också: Så många kräftor räknar man per person!

De kräftor som testades var de vi kunde få tag i från producenterna vid testets tidpunkt. Alla affärer har olika sortiment. Hör med din lokala handlare, eller ring kräftproducenten, för att hitta de kräftor du vill ha.

Frysta kräftor 2021

Vi har testat sex olika sorter från Turkiet, Kina och Egypten bland årets utbud av frysta kräftor.  

Bra köp!

Pandalus stora vildfångade kräftor från Kina, färskfrysta, 700 g, ca 15 st

1. Pandalus stora vildfångade kräftor från Kina, färskfrysta, 700 g, ca 15 st

Omdöme: Vi får exakt de 15 utlovade kräftorna. Rejäla klor, fin röd färg men lite liten kropp. Rejäl sälta men lite blek smak där dillen saknas. Skalen lätta att knäcka och enkelt att få ut köttet. Bra köp!

Pris: Ca 184 kr/kg

Betyg: 3,5

Nej tack!

Pandalus stora kräftor från Turkiet, turkiska stora, vildfångade kräftor, ca 15 st

2. Pandalus stora kräftor från Turkiet, turkiska stora, vildfångade kräftor, ca 15 st

Omdöme: En enig jury dömer ut denna blekt orange, kräfta som visserligen har stor kropp. Klorna är små, skalet är soggigt och mjukt. Smaken är mesig och köttet lite gummiaktigt. Vi har svårt att hitta både sälta och dillsmak. ”Köp räkor istället” hörs i juryn.

Pris: 170 kr/kg

Betyg: 1

Små men ok

Pandalus Kräftkungen special, 750 g kräftor (16–20 st) och 250 g kräftstjärtar (26–36 st) färskfrysta. Kokta med dill.

3. Pandalus Kräftkungen special, 750 g kräftor (16–20 st) och 250 g kräftstjärtar (26–36 st) färskfrysta. Kokta med dill.

Omdöme: Vi får 19 kräftor och 38 stjärtar. Kräftorna är små, men klorna har ändå en ok storlek. ”De extra stjärtarna gör det värt att satsa på detta paket.” Skalen är tunna och det är lätt att få ut köttet men sältan är lite väl i överlag och dillsmaken, var är den?

Pris: 159 kr/kg

Betyg: 3 för smak, 2 för storlek

Söt smak

4. Ullmo Louisianaflodkräftor från Egypten, storlek L, cirka 15 st, 700 g

4. Ullmo Louisianaflodkräftor från Egypten, storlek L, cirka 15 st, 700 g

Omdöme: Vi fick de utlovade 15 kräftorna som har bra skal och fin storlek. Det är ganska lätt att få ut kött från både klor och stjärt men vad har hänt med smaksättningen? Smaken är syntetisk, söt och tråkig. Inte tillstymmelse till dill. ”Har de blandat ihop salt med socker?”

Pris: 184 kr/kg

Betyg: 2

Bäst i test frysta kräftor:

Stora och goda!

Ullmo Louisianaflodkräftor från Egypten, storlek XL, cirka 10 st, 700 g

5. Ullmo Louisianaflodkräftor från Egypten, storlek XL, cirka 10 st, 700 g

Omdöme: Vi får de 10 utlovade kräftorna. ”Vilken fotomodellkräfta!! är spontanta kommentaren” Juryn gillar de stora kräftorna som har röd fin kropp och lite svarta klor. Proportionerliga kräftor med fint, lagom tjock skal, bra konsistens och lätta att få ur köttet från. Klorna är fantastiska! Men var är dillen? ”Lite som Östersjön med bräckt vatten - helt okej men det flyter inte perfekt…!” Ett bra köp där man slipper pilla med minikräftor.

Pris: 227 kr/kg

Betyg: 3+

För lite sälta

Ullmo Louisianaflodkräftor Party från Egypten, 750 g kräftor (20 st) och 250 g kräftstjärtar (35 st)

6. Ullmo Louisianaflodkräftor Party från Egypten, 750 g kräftor (20 st) och 250 g kräftstjärtar (35 st)

Omdöme: Vi får 21 kräftor och 33 stjärtar, samt ytterligare 3 stjärtar som inte känns ok. Det här är minikräftor (mindre än konkurrenten Pandalus) och det är inte lönt att ge sig in på att få ut något ur klorna. Konsistensen på köttet är bra, men smaken är lite intetsägande och vi önskar mer sälta och dill. De extra stjärtarna gör det lönt att köpa paketet.

Pris: 179 kr/1 kg

Betyg: 2,5

Färska kräftor 2021 

Vi har testat sex färska kräftor av olika varumärken. I testet ingick färska kräftor från både Sverige och Turkiet. Så här blev betygen!

Äntligen dillsmak!

Kokta svenska signalkräftor (färska) 500 g kräftor kokta med krondill och dillfrön

7. Kokta svenska signalkräftor (färska) 500 g kräftor kokta med krondill och dillfrön

Omdöme: Hallelulja äntligen dillsmak! Det här är den första signalkräftan vi testar. Det är en proportionerlig fin kräfta med stora klor och fina rejäla stjärtar. Färgen är lite orange. De smakar dill, har lagom sälta och ett fint sug. Men, skalen är lite ”studsiga”. Köttet har perfekt konsistens och är lätt att få ur skalet både i klor och kropp. Rekommenderas! Lite dyrare än de frysta men så värda det!

Pris: 350 kr/kg

Betyg: 4

Bra sälta!

Pandalus färska kräftor från Turkiet 700 g.

8. Pandalus färska kräftor från Turkiet
16–18 st, 700 g

Omdöme: Aptitligt presenterade i paketen med stora dillkronor bland kräftorna som ger en fin dilldoft. Smaken av dill kunde dock varit lite starkare. Väldigt ojämna i storleken, vi får exakt 18 i vårt paket. Gott sug och lätt att få ur köttet även ur de mindre klorna. Bra sälta!

Pris: 212 kr/kg

Betyg: 4-

Väldigt små

Färska bergsjökräftor M.

9. Ullmo turkiska bergsjökräftor färska
storlek M, ca 20 st, 700 g

Omdöme: Vi får 22 kräftor i paketet. Liten kvist med dillkrona finns med men dillsmaken är nästan obefintlig. Kräftorna är väldigt små och har minimala klor. Skalen är tunna och sältan lite blek. Lätt att få ut köttet.

Pris: 192 kr/kg

Betyg: 3-

Annorlunda smak!

Fiskeriet svenska kylda snapskryddade signalkräftor, 700 g.

10. Fiskeriet svenska kylda snapskryddade signalkräftor,
500 g

Omdöme: Vi får 10 kräftor i paketet och storleken är extremt ojämn. Liksom färgen som är från mörkt röda till vitorangea. Snapskryddningen ger en tydlig smak av kummin och fänkål och vi skulle önska mer dill.  Kräftorna har bra sälta, är lättskalade, smöret är gott och köttet perfekt kokt. Rom i flera kräftor.

Pris: 390 kr/kg

Betyg: 4

Fina klor!

Ullmo svenska signalkräftor, färska.

11. Ullmo svenska signalkräftor
700 g

Omdöme: Vi får 17 kräftor. Doften är lite fadd och vi saknar dillsmak. Kräftorna har en vackert röd färg och är varierande i storlek. Men ingen minimal. Skalen är lite mjuka, men vi blir glada när vi hittar rom i flera och klorna är väldigt fina.

Pris: ca 436 kr/kg

Betyg: 3,5

Bra dillsmak

Turkiska bergsjökräftor, L.

12. Ullmo färska bergsjökräftor från Turkiet
storlek L, ca 15 st, 700 g

Omdöme: Liten dillkvist i påsen och dillsmaken är det inte heller fel på. Bättre dillsmak än i Ullmos övriga färska vi testat. Skalen har bra konsistens men vissa är väldigt bleka. Kräftorna är lättskalade, köttet har fin konsistens och är lätt att få ur. Vi får 16 kräftor i paketet som är jämna i storleken.

Pris: ca 214 kr/kg

Betyg: 3,5

Bäst i test av färska kräftor!

Prisvärt köp

Fiskeriet extra stora kräftor från Turkiet, stora, 1 kg.

13. Fiskeriet extra stora kräftor från Turkiet
stora, ca 10–14 st, 1 kg

Omdöme: Här snackar vi dill! Både doft och smak, samt dessutom stora dillkronor i påsen. Vi får 14 kräftor i paketet och de är stora med rejäla klor. Vissa kräftor känns dock lite mjuka i skalet vid huvudet. Smöret är gott, köttet är fast och fin och det är väldigt bra sälta. Lättskalade. Det här är ett riktigt bra och prisvärt köp för en färsk kräfta!

Pris: 225 kr/kg

Betyg: 4+

10 goda tillbehör till kräftorna

Frasiga baguetter, tilltugg med kantareller, krämig sås och västerbottenpaj är klassiska tillbehör på kräftskivan. Här är recepten!

Recept: 10 oumbärliga tillbehör på kräftskivan

Västerbottenpaj är ett måste till kräftorna.