Vi vill alla äta fräscht kött men ibland blir det inte som man har tänkt sig och köttet får ligga någon extra dag i kylen. När du sen plockar fram köttet har all blodröd färg försvunnit och förvandlats till en gråaktig yta. Är det fortfarande okej att äta köttet?
Därför blir färsen grå
Utseendet spelar stor roll när vi tycker att något ser aptitligt ut. Sin friska röda färg får köttet tack vare proteinet myoglobin, som binder syre. Köttets färg varierar mellan olika djurslag beroende på hur mycket myoglobin det innehåller – i rött kött finns det mer myoglobin än i vitt kött. Nötkött är därför rödare än kyckling
Läs också: Supersmart sätt att frysa in och tina köttfärs
När myoglobinet utsätts för luft binds syre till myoglobinet och en ljusröd färg bildas. Den här processen kan vara omvänd – när syret minskar – det är då köttet mörknar och blir gråaktigt.
Så här gör du köttbullar supersnabbt:
Måste jag kasta färsen?
Färgförändringar i köttet gör inte i sig att köttet blir dåligt eller att näringsinnehållet förändras. Det inverkar inte heller på smaken. Men färskt kött är så gott som luktfritt och om köttet luktar riktigt surt och illa har det blivit dåligt. Släng direkt!
Det är alltså mycket viktigare att du använder luktsinnet när du kollar färsens status än att bara gå på utseendet.
Recept: 15 goda och enkla recept med köttfärs