Har jästen blivit gammal eller dålig när den fått en brunaktig eller vit beläggning – och vad beror det på? Vår bakexpert reder ut.

Fråga: När jag öppnade min jästförpackning var det en vit hinna på den och den var lite brun och torr i kanterna. Har den blivit dålig?

Läs också: Är ekologisk jäst bättre än vanlig jäst?

SvarJäst går att använda även om utseendet är förändrat. Naturligtvis om bästföredatum för jästen ligger någorlunda i närtid och att den förvarats i kyl.

Läs också: Bästa och sämsta bakpulvret – stort test

Att jästen fått en brunaktig eller vit beläggning och spruckit beror på att vattnet i jästen delvis avdunstat. Detta har dock ingen större betydelse, för jästsvamparna brukar vara vid liv och fungerar när de ”väcks” genom själva jäsprocessen.

Så förvarar du jäst på bästa sätt

Det bästa är att förvara jästen i sitt originalpapper i kylen. Stoppa den inte i plastpåse eller plastfilm för då är det risk att jästen förstörs.

Läs också: 10 bröd som du kan baka utan jäst