Nu står det klart vem av årets finalister Christin Kashhou och Ayla Canpunar som är vinnare av Sveriges Mästerkock 2021. Läs mer här!

Från början var de tretton hemmakockar, men efter en rafflande final mellan juristen Christin Kashou, 24, och studenten Ayla Canpunar, 20, står det nu klart vem vinnaren är av Sveriges Mästerkock 2021.

Läs också: Alla deltagare i Sveriges Mästerkock 2021

Alla deltagare i Sveriges Mästerkock 2021

Läs mer nedan och ta del av receptet på en av de vinnande mingelrätterna, som även är med i kokboken.

Tre foodhacks i köket

Vinnaren av Sveriges Mästerkock 2021

Namn: Christin Kashou
Ålder: 24 år.
Bor: Solna.
Familj: Mamma, pappa, tre syskon och sambo.
Yrke: Jurist.
Aktuell: Som vinnare av Sveriges Mästerkock 2021, i TV4. Med kokboken "Mina asiatiska favoritrecept" (Bonnier fakta).

Mina asiatiska favoritrecept av Christin Kashou

Hur länge har du drömt om det här?

– Just Sveriges mästerkock fick jag upp ögonen för i förra säsongen, då jag blev så himla imponerad av Sofia Henriksson och de andra. Jag såg det mest som en mycket spännande upplevelse. Men visst, jag har tittat en hel del på de stora utländska programmen, som Masterchef Australien. 

Vad gjorde dig till en vinnare?

– Min målmedvetenhet och självsäkerhet i köket. Jag tänkte inte så mycket på mina konkurrenter utan hade fullt fokus på att prestera och presentera mitt allra bästa.

Största lärdom under programmet?

– Vill jag så kan jag. Det handlade om att vilja och att våga. För mig var det ganska riskfyllt att kliva av den juristkarriär jag just skulle påbörja, men det gick ju vägen. Juridiken finns kvar att falla tillbaka på, men nu satsar jag allt på att få arbeta med mat.

Var kommer ditt matintresse ifrån?

– Främst från familjen. Vi är många som älskar att samlas kring bordet och i köket och mamma har alltid lagat mycket mat. Min familj har också så länge jag kan minnas bedrivit olika kafé- och restaurangverksamheter, men för mig har det alltid varit en självklarhet att gå min egen väg och därför strävade jag efter att bli jurist redan i ung ålder.

Hur har du lärt dig matlagning?

– I tonåren hämtade jag intryck från Youtube, mat-tv och Instagram och så har jag inspirerats mycket av restaurangbesök för att sen gå hem och experimentera själv.

Vad betyder mat för dig?

– Det är allt som min hjärnaktivitet kretsar kring. Och mat för människor samman, man kommer varandra närmare när man delar något att äta. Då vill jag verkligen kunna bjuda på något gott.

Nu har du fått skriva en bok. Vad är tanken med den?

– Att förmedla mitt asiatiska matintresse. Jag brinner för den kinesiska, japanska och koreanska maten, vilken många är lite rädda för att laga. Men den är inte svårare än husmanskost! Det handlar om att införskaffa en bas av de kanske lite ovanliga råvarorna, sen är det inte komplicerat. 

Favoriträtt?

– Ramen (japansk nudelsoppa). Eller nudlar över huvud taget. Det kan jag äta morgon, middag och kväll. I boken älskar jag även Biff på Sichuan-vis, med den underbara sichuanpepparn och hettan.

Recept: Nudelsoppa med räkor och kokosmjölk

Framtidsdröm?

– Jag vill absolut ha en egen restaurang i framtiden. Men jag är hård mot mig själv och vill leverera till hundra procent, så jag tror att jag behöver arbeta en del i ett restaurangkök först. Och så vill jag jobba mycket genom sociala medier, med att skapa och dela recept.

Här är receptet på en av rätterna som Christin lagade i finalen av Sveriges Mästerkock!

Ingefärspicklade kålrabbiblommor

Ingefärspicklade kålrabbiblommor av Christin Kashou, vinnare av Sveriges Mästerkock 2021.

– Detta är en av de tre mingelrätter som jag bjöd på i finalen av Sveriges Mästerkock. Den har numera blivit som min signatur – jag serverar den alltid när det är middagsbjudning hemma hos mig. Den är enkel och går snabbt att göra i mängder.

4 portioner
20 minuter

Ingredienser:

1 kålrabbi
10 cm ingefära
1 dl ättiksprit (12 %)
2 dl socker
3 dl vatten

Wasabikräm:

100 g färskost, t ex Philadelphia
2 tsk wasabi
1 krm salt
1 krm svartpeppar

Gör så här:

  1. Skala och skiva kålrabbin i cirka 1 mm tjocka skivor med hjälp av en mandolin.
  2. Skiva ingefäran i grova bitar. Koka upp ättiksprit, socker, vatten och ingefära i en kastrull. Lägg kålrabbiskivorna i kastrullen och koka i cirka 10 minuter. Sila bort vätskan och lägg ut skivorna på en skärbräda.
  3. Blanda färskost, wasabi, salt och peppar i en bunke. Spritsa ut cirka 1 tsk av krämen i mitten av varje kålrabbiskiva. Tryck sedan till kanterna med hjälp av tre fingrar för att forma en blomma med tre blad.

Relaterade artiklar