Mycket mat förvarar vi i kylen av gammal vana, men visste du att till exempel tomater och basilika trivs bättre i rumstemperatur?

Det är lätt att tro att alla livsmedel mår bättre av att förvaras i kylen än i rumstemperatur, men så är inte fallet. Faktum är att vissa ingredienser kan tappa smak, torka eller ändra konsistens om de förvaras för kallt.

Se också: Så länge håller kött, fisk och ost i frysen

Här är 9 vanliga livsmedel som du helst inte ska förvara i kylskåpet.

1. Tomater

När du sätter in tomaterna i kylen så stannar mognadsprocessen av. Förutom att de inte mognar så kommer de heller inte smaka lika mycket som de hade gjort om du förvarat dem i rumstemperatur. Kylan kan också gör att tomatens struktur känns annorlunda. Förvara istället tomater i rumstemperatur.

Läs också: Smidigaste sättet att skala tomater

2. Basilika

Att sätta in basilika i kylen gör inte bara att den vissnar ganska snabbt, den absorberar också lukt av andra livsmedel i kylen. Vill du vänta länge med att använda basilikan är det bättre att klippa ner den och frysa in den. Annars förvarar du den bäst i rumstemperatur, i vatten.

3. Lök

Om du sätter lök i kylskåpet så kommer kylan att göra dem mjuka och de blir lättare mögliga. Lök trivs bäst där det är svalt och torrt. Detsamma gäller även vitlök.

4. Potatis

Potatis trivs bäst där det är svalt och mörkt, men helst inte så kallt som i ett kylskåp. Kylan påverkar stärkelsen i potatisen och omvandlar den till socker snabbare så den blir söt och grynig. Lägg potatisen i en papperskasse, som är bättre än plast då den hanterar fukt, på en mörk, sval plats i skafferiet.

Läs också: Måste mjuk potatis slängas?

5. Bananer

När bananer ligger för kallt blir de både missfärgade och för hårda. Lägg dem i rumstemperatur och linda lite plast kring stjälkarna så håller de ännu längre.

6. Bröd

Lägger du brödet i kylen så torkar det snabbare. Vill du hålla det färskt så förvara det istället i rumstemperatur, eller frys in och ta fram i god tid innan du ska äta det så det får tina långsamt.

7. Olivolja 

Välj en sval och mörk plats för olivoljan men i kylen blir det för kallt. Där kondenserar den och kan få en hårdare och tjockare konsistens.

Läs också: Hur länge håller öppnad olivolja?

8. Honung

Att förvara honung i kylen kan inte bara gör att den kristalliseras, det är dessutom helt onödigt eftersom den håller precis lika bra i rumstemperatur, så länge den är väl försluten.

9. Kaffe

Tvärt emot vad många tror så tappar kaffe sin smak om det förvaras för kallt. Dessutom kan det suga åt sig andra lukter från kylen. Förvara kaffet på en sval och mörk plats.

Relaterade artiklar