Blev det massor av pepparkakor över i jul? Kasta dem inte – här är sex goda tips och recept på vad du kan göra med pepparkakorna!

Släng inte pepparkakorna även om julen är över. Det finns massor av goda saker du kan göra av dem. Bara smula över morgonfilen så tar du den till nya höjder. 

Desserter som glass, pannacotta och mousse får också en smakskjuts av lite crunchiga smulor på toppen. Rosta dem i ugn för ännu knaprigare konsistens. Se recept längre ner i artikeln.

Se också: Så gör du skurna pepparkakor

Här är sex goda sätt att ta tillvara dina överblivna pepparkakor efter jul!

1. Cheesecake med pepparkaksbotten

Om du bakar cheesecake kan du använda pepparkakor till bottnen i stället för digestivekex. Mixa med smält smör och kakan får en läcker krydda!

Recept: Pepparkakscheesecake med nutellaswirl

2. Pepparkakscrunch

Krossa pepparkakor med en mortel och lägg dem på bakplåtspapper. Grädda i 175 grader, cirka 5-6 minuter. Nu har du en härlig pepparkakscrunch som du kan strö över filen eller yoghurten. Här har vi strött smulorna över chokladbräck.

Recept: Pepparkakscrunch på chokladbräck

3. Sandwichglass med pepparkaka

Hemgjord glass eller vanlig vaniljglass blir ännu godare om du blandar krossade pepparkakor i smeten. Eller fixa en glassandwich av hela pepparkakor. Fyll med krämig smetana och hasselnötter. Frys och servera med lingon. Godaste kakglassen!

Recept: Sandwichglass med pepparkaka och smetana

4. Ströbröd till sockerkakan

Smuliga rester av pepparkakor är perfekta att använda som ströbröd (skorpmjöl) till bakning. Smöra en form och baka en sockerkaka. Prova den här mjuka sockerkakan med mandel och citron. 

Recept: Mandelsockerkaka med pepparkakskola

5. Pepparkakspraliner

Pepparkakspraliner.

En favorit för vuxna efter jul är pepparkakspraliner. Krossa 75 gram pepparkakor, riv i 100 gram mandelmassa och blanda med 3 msk smör och 1 msk konjak eller cointreau. Rulla till pepparkaksbollar och doppa i smält choklad.

6. Krämig chokladkaka med apelsin

Krämig chokladkaka med pepparkakor och apelsin.

Mjuk och krämig i mitten och lite sega och knäckiga kanter! Ett fint recept där pepparkakan har huvudrollen. 

Recept: Krämig chokladkaka med pepparkakor

Mer goda bakverk med pepparkakssmak: 

Baka med pepparkakssmak – 13 goda recept >>

Crème brulée med pepparkakssmak.


Relaterade artiklar