Sugen på något annat än chips och godis till fredagsmyset? Här är fem goda och nyttiga tilltugg utan onödigt socker eller salt.

Det finns massor av goda och nyttig alternativ till chips och godis när sötsuget smyger på. Grönsaksstavar, fruktsallad, oliver och nötter är bara några exempel. Du kan dessutom göra nyttig chokladmousse med avokado och banan!

10 nyttiga snacks du ska äta mer av

Bra ingredienser att ha hemma

Med någon av dessa enkla ingredienser hemma kan du snabbt och enkelt plocka fram något gott att snacksa på:

  • Färsk frukt
  • Frysta bär
  • Morotsstavar
  • Nötter och frön
  • Oliver och saltgurka
  • Keso eller kvarg
  • Riskakor eller fröknäcke

1. Grönsaksstavar med dippsås

Grönsaker med ostdipp

Skär valfria grönsaker som gurka, morot, blomkål, selleri och rädisor i stavar eller bitar. Servera med hummus eller valfri dippsås. Använd filmjölk eller fettfri yoghurt som bas om du vill ha en lite lättare dipp.

Recept: Grönsaker med ostdipp

2. Fruktsallad med vaniljkvarg

Festlig fruktsallad med glass

Med blandade frukter och bär som jordgubbar, mango, kiwi och ananas svänger du snabbt ihop en festlig fruktsallad. Toppa med lite hackade nötter och servera med vaniljkvarg eller lightglass.

Recept: Festlig fruktsallad

3. Chokladmousse med avokado

Chokladmousse med avokado och banan

Visste du att man kan göra chokladmousse med avokado, ägg och banan som bas – utan att det känns på smaken? Pudra över lite kakao och garnera med färska hallon vid servering.

Recept: Chokladmousse med avokado

4. Energibollar med jordnötssmör

Energibollar med dadlar, jordnötssmör och havregryn

Chokladbollar i all ära, men dessa hälsosammare energibollar med dadlar, jordnötssmör, havregryn, äpple och kanel är minst lika goda till fikat eller som mellanmål.

Recept: Energibollar med jordnötssmör

5. Oliver och nötter

Genom att marinera oliverna och rosta mandlarna blir de extra smakrika och goda. Gott tillsammans med hemgjorda chips av parmesan och sötpotatis. Ännu fler tips via länken.

Recept: 9 nyttiga tapas