Ändra smak, struktur och utseende på den klassiska sockerkakan bara genom att byta ut ströbrödet. Använd istället något av de här glutenfria förslagen.
Se också: 5 tips för en riktigt saftig sockerkaka
Vi tipsar också om fem goda kakor och två läckra sätt att ta vara på överbliven sockerkaka.
1. Mandelmjöl
Mandelmjöl är inte bara glutenfritt, det ger dessutom en god smak av mandel.
Grundrecept: Glutenfri sockerkaka
2. Kokos
Kakan blir extra saftig och god om du bröar formen med kokosflingor. Gott också som topping på klassiska kärleksmums.
Recept: Glutenfria kärleksmums
2. Vallmofrö
Vallmofrön gör kakan både vacker och god. Extra gott blir det i kombination med citron.
Recept: Glutenfri vallmo- och citronkaka
3. Mariekex
Krossade Mariekex (finns även i glutenfri variant!) ger fin kontrast i mot den mjuka kakan. Det blir sött, gott och lite knaprigt.
Recept: Glutenfria ostkex med parmesan
5. Brun farin eller råsocker
Kakan får en knaprig och knäckig yta när farinsockret smälter i ugnen. Fungerar även med råsocker.
Recept: Glutenfri morotskaka
Två goda sätt att ta vara på rester av sockerkaka
Gammal sockerkaka precis som bröd fräschas enkelt upp av att rostas. Servera sedan med en klick glass eller på spett med frukt. Kul dessert på kalas!
1. Rostad sockerkaka med hallonsorbet
Med lite överbliven sockerkaka, sorbetglass och färska bär snor du ihop den här romantiska desserten på nolltid. Snabbt och läckert!
Recept: Rostad sockerkaka och hallonsorbet
2. Frukt- och sockerkaksspett
Dekorativa spett med sockerkaka, bär och frukter. Rosta eller stek sockerkakan. Det går också grilla hela spettet. Strö över rostad kokos.
Recept: Sockerkaksspett med frukt