Visst kan man äta gott på liten budget! Här tipsar vi om den mest prisvärda maten att köpa och massor av lättlagade, läckra recept.

Att spara in på matkostnaderna behöver varken vara svårt eller tråkigt. Du kan äta både gott, varierat och nyttigt. Låt dig inspireras av våra tips och goda vardagsmat.

Först och främst är regeln att ju mer mat du lagar från grunden, desto mer sparar du in. Vi har en mängd enkla recept som även ovana matlagare klarar av. Att jaga extrapriser är bra, men det finns många varor som alltid är prisvärda.

Se också: 8 billiga livsmedel

Tips på billiga livsmedel

Potatis och andra rotfrukter, alla kålsorter är billig och näringsrik mat. Det samma gäller för bönor och linser som också mättar bra. Konserver som tonfisk och tomatkross är oftast billigare ju fler du köper och lätt att variera i olika rätter. 

Klassikern falukorv i ugn och kasslergratäng är både prisvärt och populärt, inte minst hos barn. Och glöm inte äggen! Fyllda av protein och vitaminer ingår de i en mängd enkla rätter från pannkakor till omeletter. 

Spara dina favoritrecept

Du vet väl att du kan spara dina favoritrecept och artiklar om du skapar ett gratis konto och loggar in? Läs mer och skapa ett konto här.

Här har vi samlat våra bästa vardagsrätter med ingredienser som inte gör stora hål i plånboken!

1. Snabb korvgryta med rotsaker 

Snabb korvgryta med rotsaker.

Precis som potatis är övriga rotsaker också mycket prisvärda. Blanda dem i en pytt, rosta dem med örter i ugn. Laga en mustig soppa eller gryta. Det ger både god smak och mättar för liten peng.

Recept: Snabb korvgryta med rotsaker
Testa också: Korvsoppa med rotfrukter

2. Kasslergratäng med krämig ostsås

Kasslergratäng med krämig ostsås.

Kassler brukar ha ett bra kilopris, ofta finns den även på extrapris. Här tillagad i en mättande gratäng med ris, och krämigt osttäcke.

Recept: Kassler på risbädd med krämigt osttäcke
Fler tips: 10 enkla recept med kassler

3. Blomkålssoppa med bacon och rostad lök

Blomkålssoppa med rostad lök.

Soppa är fantastisk god och billig mat. Ofta kan den göras av rester i grönsakslådan, fynd från frysen och smakrik buljong. Här en len blomkålssoppa toppad med knaperstekt bacon och rostad lök.

Recept: Blomkålssoppa med bacon
Fler tips: 10 enkla och nyttiga soppor

4. Spagetti bolognese på belugalinser

Spagetti bolognese med belugalinser.

Linser är både billigt och nyttigt. Med en liten ansträngning och de rätta ingredienserna får du en härlig vegetarisk spagetti bolognese.

Recept: Spagetti bolognese på belugalinser
Testa också: Indisk linsgryta med naanbröd

5. Vardagsbiffar med sting

Köttfärsbiffar i smakrik sås.

Köttfärs är kanske inte den billigaste maten men ofta bruka blandfärs finnas till bra pris. De här biffarna serveras med hetta i såsen. 

Recept: Köttfärsbiffar i smakrik sås
Fler tips: 15 enkla recept med köttfärs

6. Falukorv – en evig favorit

Falukorv i ugn med squash.

Falukorven är en älskad klassiker som är både prisvärd och god. Här en ugssbakad variant med tomater, squash, ost och senap.

Recept: Falukorv i ugn med ost och squash
Fler tips: 10 festliga recept med falukorv

7. Mexikansk tomatröra med ägg

Huevos rancheros, mexikansk tomatröra med ägg.

Ägg är gott, näringsrikt och lätt att variera. Här har vi kombinerat tomatkross med ägg och fått en lättlagad variant av huevos rancheros. Med ägg kan du också enkelt laga omeletter med olika fyllningar, ugnspannkaka och matiga pajer.

Recept: Mexikansk tomatröra med ägg
Testa också: 10 enkla recept på omelett

Här kommer ytterligare några receptsamlingar med billiga livsmedel i fokus!

Lättfixade rätter med potatis

Lättfixade rätter med potati

Potatis är en billig basvara som går att göra det mesta av: Koka, riva och steka som rårakor, rosta i ugnen, mosa eller ugnsbaka och fylla. Både matigt och gott!

Recept: 15 lättfixade rätter med potatis

Goda recept med krossade tomater

Billiga recept med krossade tomater

Konserver eller tetra med tomatkross är riktigt prisvärd mat som du kan variera lätt. Här har vi samlat 10 läckra recept på allt från soppa och pasta till krämig gratäng.

Recept: 10 billiga recept med krossade tomater

Läckra recept med tonfisk på burk

Läckra recept med tonfisk på burk

Tonfisk på burk kanske inte låter så kul, men det kan det vara! Du kan laga massor av snabba och enkla recept som dessutom är billiga.

Recept: 10 billiga recept med tonfisk på burk

Billiga recept med ärtor och bönor

Billiga recept med ärtor och bönor

Ärtor och bönor är billigt, proteinrikt och mättande. Här är massor av goda och enkla recept med allt från kikärtor till kidneybönor.

Recept: 15 billiga recept med ärtor och bönor

Frestande recept med olika sorters kål

Billiga recept med olika sorters kål

Kål är gott, nyttigt och enkelt att laga. Dessutom är det billigt! Här har vi samlat våra bästa recept på olika sorters kål.

Recept: 10 billiga recept med olika sorters kål

Baka gott för liten peng

Enkla kakor som är billiga att baka

Du kan enkelt baka festligt fina kakor även på liten budget. Rulltårtsbakelser, glaserade syltkakor och toscarutor passar alla kalas! 

Recept: 5 enkla kakor som är billiga att baka

Relaterade artiklar