Eftersom saffran är så pass dyrt vill vi gärna få ut så mycket som möjligt av den ädla smaken. Här är tre sätt att maxa saffranssmaken i din lussekatter och andra bakverk med saffran.
Se också: Så gör du saftiga saffransscones
1. Köp hel saffran
Det finns både stött och hel men köp den hela sorten – så röd som möjligt – och mortla pistillerna själv. Många saffranspaket idag är ofta förmalda men leta efter de med hela saffranspistiller.
Läs också: Kan saffran blandas i grädde?
2. Mortla saffran
Mortla pistillerna tillsammans med en sockerbit tills allt förvandlas till ett pulver. Lös upp i den ljumna degvätskan.
Läs också: Vad är indisk saffran?
3. Marinera saffran i sprit
Marinera pistillerna hela i sprit – ju längre tid desto bättre – det drar ur smakämnena ur kryddan.
- Häll ner pistillerna i en glasburk och häll över lite mörk rom, vodka eller cognac. Ett par msk/gram saffran är lagom. Obs! De ska inte mortlas innan marinering.
- Sätt på ett lock och låt stå i rumstemperatur eller i kylen tills det ska användas. Gärna minst 24 timmar.
- Tillsätt hela vätskan i baket inklusive saffranspistillerna.
Fler recept: Baka med saffran >>