Hur får man saffran att smaka mer? Vi ger dig tre enkla tips för att få ut mesta möjliga smak ur den exklusiva och gyllene kryddan.

Eftersom saffran är så pass dyrt vill vi gärna få ut så mycket som möjligt av den ädla smaken. Här är tre sätt att maxa saffranssmaken i din lussekatter och andra bakverk med saffran.

Se också: Så gör du saftiga saffransscones

1. Köp hel saffran

Det finns både stött och hel men köp den hela sorten – så röd som möjligt – och mortla pistillerna själv. Många saffranspaket idag är ofta förmalda men leta efter de med hela saffranspistiller.

Läs också: Kan saffran blandas i grädde?

2. Mortla saffran

Mortla pistillerna tillsammans med en sockerbit tills allt förvandlas till ett pulver. Lös upp i den ljumna degvätskan.

Läs också: Vad är indisk saffran?

3. Marinera saffran i sprit

Marinera pistillerna hela i sprit – ju längre tid desto bättre – det drar ur smakämnena ur kryddan.  

  1. Häll ner pistillerna i en glasburk och häll över lite mörk rom, vodka eller cognac. Ett par msk/gram saffran är lagom. Obs! De ska inte mortlas innan marinering.
  2.  Sätt på ett lock och låt stå i rumstemperatur eller i kylen tills det ska användas. Gärna minst 24 timmar. 
  3. Tillsätt hela vätskan i baket inklusive saffranspistillerna. 

Fler recept: Baka med saffran >>

Baka med saffran


Relaterade artiklar