Eftersom saffran är så pass dyrt vill vi gärna få ut så mycket som möjligt av den ädla smaken. Vi ger dig tre snabba tips för att lyckas!

Saffran är dyrt och ju mer smak man kan få ut desto bättre. Här är tre sätta att maxa saffranssmaken i din lussekatter.

Läs också:  Kan saffran blandas i grädde?

1. Köp hel saffran

 Det finns både stött och hel men köp den hela sorten – så röd som möjligt – och mortla pistillerna själv. Många saffranspaket idag är ofta förmalda men leta efter de med hela saffranspistiller.

2. Mortla!

 Mortla pistillerna tillsammans med en sockerbit tills allt förvandlas till ett pulver. Lös upp i den ljumna degvätskan.

Läs också:  Vad är indisk saffran?

3. Marinera i sprit

Marinera pistillerna hela i sprit – ju längre tid desto bättre – det drar ur smakämnena ur kryddan.  

  1. Häll ner pistillerna i en glasburk och häll över lite mörk rom, vodka eller cognac. Ett par msk/gram saffran är lagom. Obs! De ska inte mortlas innan marinering.
  2.  Sätt på ett lock och låt stå i rumstemperatur eller i kylen tills det ska användas. Gärna minst 24 timmar. 
  3. Tillsätt hela vätskan i baket inklusive saffranspistillerna. 

Bästa knepen för saftiga lussebullar: 

Recept:  Lussekatter och fyllda lussebullar

Lussekatter och fyllda lussebullar.