Det finns flera glutenfria sätt att reda sås på. De flesta är betydligt bättre än om du hade använt vetemjöl. Här visar vi tre sätt.

En god sås reder sig själv, men ibland kan den behöva lite hjälp på traven. Här kommer tre glutenfria tillvägagångssätt! 

1. Red med stärkelse

Stärkelse finns i alla växter och har förmågan att svälla och binda vätska så att en sås eller stuvning får en tjockare konsistens. Det går alldeles utmärkt att reda glutenfritt med stärkelse från till exempel rismjöl, majsena (majsstärkelse), potatismjöl, bovetemjöl, hirsmjöl, husk, arrowrot och fiberhusk (använd ytterst sparsamt, 1/2 tsk till 4 portioner sås).

Läs också: Vad kan användas som glutenfritt ströbröd?

2. Förfina med ägg

Äggulor har länge använts i det franska köket för att få en härligt tjock och lyxig konsistens på såser, till exempel bearnaise och hollandaise. Blanda ner en äggula i den färdiga såsen. Vispa tills det blir jämnt och fint. Sjud försiktigt men låt det inte koka upp igen för då kan såsen skära sig. En äggula per portion sås brukar vara lagom.

Tips! Rör ut äggulan/äggulorna i lite vätska, till exempel grädde, innan du häller gulorna i såsen/stuvningen/soppan.

Läs också: Hur lyckas jag med bearnaisen?

Se också: Tre sätt att variera bearnaisesås

3. Reducera med grädde

Låt grädden koka ner i såsen och puttra tills det tjocknar och du fått en fin konsistens. Flera mejeriprodukter har en fin redningseffekt. Lite smör i såsen förbättrar konsistensen och förhöjer smaken samtidigt som den blir läckert blank. Färskost binder ihop, förtjockar och ger en underbar smak.

Tips! Det går fortare att koka grädden tjock om du använder en vid kastrull eller en tjockbottnad stekpanna.

Läs också: Så räddar du för salt sås

Relaterade artiklar