Mycket av maten från julbordet håller längre än du tror. Att grava, röka eller torka uppfanns en gång i tiden för att maten ska hålla länge. Använd lukt och smak för att avgöra vad som kan sparas.
Se också: 3 tips för att minska ditt matsvinn
Minska sedan matsvinnet och ta hand om dina rester redan idag. Här kommer några användbara tips!
Läs också:
1. Hämta inspiration från andra länder
Är blotta tanken på julbord avskräckande? Hämta inspiration från andra länder. Tänk italienskt. Addera pasta, basilika och mozzarella till prinskorvarna.
Eller asiatiskt – köttbullar med curry och koriander. Det blir helt nya smaker på bordet!
Recept: Indiska köttbullar i yoghurtsås
2. Gör paj och omelett
Det mesta går att lägga i en paj, omelett eller på en smörgås. Testa dig fram! Du kan uppfinna helt nya rätter.
Recept: Omelettwrap med rökt lax
3. Stuva kål eller koka en soppa
Gräddstuva kålen, de flesta kålsorter på julbordet går att stuva. Jättegott till korv. Koka soppa på kål är både enkelt och gott. Servera en smörgås till med den överblivna rödbetsalladen.
Recept: Krämig grönkålssoppa med persilja
4. Frys in skinkan
Frys julskinkan i skivor eller tärningar. Sen är det bara att ta fram och ha i pytt, paj, omelett eller i en pastasås.
Recept: Skinkpaj med broccoli, chevre och nötter
5. Gör en kompott
Gör fattiga riddare av överblivet vörtbröd, som praktiskt nog redan är färdigkryddat. Servera med en kompott på torkad frukt av dadlar, russin och fikon.
Recept: Kompott på torkad frukt
6. Rökt lax – gott till allt!
Överbliven rökt lax blir en bra bas i en pastasås och gravad lax är gott med en äggröra till frukost. Testa även vår läckra laxsallad i glas!
Recept: Laxsallad med avokado och apelsin
7. Köttbullar som Lady och Lufsen
Laga en mustig tomatsås till köttbullarna och servera med spagetti à la Lady & Lufsen. Gott och populärt, inte minst hos de minsta!
Recept: Köttbullar i mustig tomatsås
8. Gott till frukost
En härlig långfrukost med en extra god äggröra eller omelett med överbliven julskinka förgyller varje morgon. Gör äggröran extra god och krämig genom att hälla i en skvätt grädde.
Recept: Äggröra med skinka
9. Lägg kålen i woken!
Från kalla Norden till varmare breddgrader. Woka rödkålen med nudlar och krydda med hetta. Klart på ett kick!
Recept: Wokad kål med nudlar
10. Fyll mackor med goda rester
Gör en rödkålsslaw av kål som blivit över och lägg mellan två brödskivor med ost och julskinka. Stek eller grilla och servera med julsenapen. Mums!
Recept: Varm macka med julskinka
11. Gör en krämig kålgratäng
Brysselkål som får gratineras i krämig ostsås och toppas med bacon, kapris och rostad mandel kan inte bli annat än underbart gott!
Recept: Brysselkålsgratäng med bacon
12. Stek plättar av tomtegröten
Stek gyllenbruna plättar av överbliven risgrynsgröt. Har du ett kuvert saffran över så är det bara att tillsätta. Servera med vispad grädde och blandade bär.
Recept: Risgrynsplättar med saffran
13. Laga texmex-mat på revbensspjällen
Pilla av köttet från revbensspjällen, riv i bitar med en gaffel, lite som pulled pork. Lägg i tortillabröd, rulla ihop och gratinera som enchiladas. Eller gör den här med grönkål och svamp. Servera med olika sallader eller sås du har över från julbordet.
Recept: Enchiladas med grönkål och svamp
14. Munsbitar av varmrökt lax
Har du lite varmrökt lax över så servera dem i mini-tacoskal med en krispig sallad på gurka, chili och rödlök. Toppa med en rökig bbq-dressing. Klart på 10 minuter! Gott som tilltugg.
Recept: Minitacos med varmrökt lax
15. Frasiga chips av skinkpyntet
Dekorerade du julskinkan med grönkål så blir det en utmärkt grund för fredagsmyset. Förvandla till frasiga chips. Har du mandlar över så rosta dem också. Jättegott som snacks!
Recept: Grönkålschips och salta mandlar
Mer goda recept med julskinka
Julskinka kan användas till nästan alla rätter där kassler eller skinka ingår. Här hittar du mer inspiration.
Läs också: 7 tips på resträtter med skinka