Bjud in till fest på halloween och servera läskig dryck, ryslig mat och roliga tilltugg som bananspöken, äppelmonster och korvfingrar.

Halloween är en amerikansk högtid som alltid firas 31 oktober. Här i Sverige brukar firandet vara lite mer utspritt och antingen gå av stapeln sista helgen i oktober eller första i november. Icke att förväxla med alla helgons dag som i Sverige alltid firas en lördag mellan 31 oktober och 6 november.

Bjud in till halloweenfest!

Sugen att hoppa på firandet? Bjud in till maskerad och dekorera hemmet med pumpor, spindlar och andra passande tillbehör. Finns att få tag i billigt i många butiker och varuhus. Många dekorationer är dessutom enkla att pyssla ihop själv.

5 snabba pyssel till halloweendukningen:

Servera gärna en välkomstdrink när gästerna kommer och se till att det finns gott om snacks och tilltugg för alla smaker. Här kommer 15 enkla tips och förslag som passar både barn och vuxna.

1. Läskig dryck

Läskig dryck i dekorerade glas.

Oavsett om du bjuder på dryck med eller utan alkohol kan det vara kul att servera den i dekorerade glas. Rita enkelt med fönsterpennor som går att tvätta bort eller klipp ut mönster i självhäftande plast. Finns att köpa i hobbybutiker.

2. Bananspöken

Bananspöken och pumpor gjorda av mandariner.

Skär bananer i halvor och dekorera med smält choklad eller russin. Låt dem gärna få sällskap av "pumpor" gjorda av skalade clementiner med blad och stjälkar från selleri.

3. Äppelmonster

Skär äpplen i klyftor och fyll dem med jordnötssmör. Solrosfrön kan användas som tänder och skivade jordgubbar som tungor. Sockerögon finns att köpa i välsorterade butiker, men mintkyssar eller marshmallows fungerar lika bra.

4. Korvfingrar

Korvfingrar i bröd med ketchup.

Helt vanlig korv med bröd förvandlas enkelt till avhuggna fingrar med lite extra ketchup och några försiktiga snitt med kniven. Som naglar kan du använda mandlar eller mandelspån.

5. Monstermackor

Monstermackor med avokadoröra.

Uppdatera avokadomackan till Frankensteins monster. Bara att göra en avokadoröra och dekorera mackorna med skivad rättika eller rädisa, röd paprika och svarta oliver.

Recept: Avokadoröra

6. Djävulsägg

Djävulsägg med spindlar av oliver.

Deviled eggs, eller djävulsägg på svenska, gör du enkelt med hårdkokta ägg som du halverar, gröper ur och blandar med majonnäs, senap, salt och peppar. Dekorera med spindlar av svarta oliver.


Recept: Djävulsägg

7. Köttbullemöss

Köttbullar i form av möss.

Gör köttbullar enligt ditt favoritrecept och rulla till avlånga möss. Dekorera med skivad morot som öron, hela pepparkorn som ansikte och cocktailpinnar som svansar.

Recept: Mannerströms köttbullar

8. Potatismospöken

Potatismos i form av spöken.

Dessa kaxiga spöken gör du enkelt av helt vanligt potatismos. Spritsa med en spritspåse eller en helt vanlig plastpåse som du klipper av ett hörn på. Gröna ärter fungerar utmärkt som ögon.

Recept: Perfekt potatismos

9. Olivspindlar

Spindlar gjorda av oliver.

Söta spindlar av gröna och svarta oliver. Fyll oliverna med godsaker som vitlök, mandlar och fetaost (eller köp färdigfyllda oliver) och använd spagetti som ben, gärna fullkorn för finare färg.

Recept: Marinerade oliver

10. Hemska hamburgare

Hemska hamburgare till halloween.

Smarriga burgare med ögon av oliver, huggtänder av ost, tungor av saltgurka och blod av ketchup. Du väljer själv om du använder kött, kyckling, halloumi eller något vegetariskt alternativ.

Recept: Jureskogs hamburgare

11. Ryslig pizza

Ryslig pizza till halloween.

Med ett färdigt pizzakit gör du busenkelt en ruskigt god pizza. Forma skivad mozzarella till spöken och komplettera med valfria toppings. Skär gärna pizzan i trekanter så alla får varsitt spöke.

Recept: Klassisk pizzasallad

12. Fylld halloweenpaprika

Fylld halloweenpaprika med tacofärs.

Kul tips istället för pumpa! Fyll orange paprika med tacokryddad köttfärs. Servera med tärnad avokado, svarta bönor och tortillachips vid sidan om.

Recept: Fylld halloweenpaprika

13. Muffinsspöken med chokladkola

Muffinsspöken med chokladkola

Under spöket av vit sockerpasta hittar du mumsiga muffins med en kolagömma. Enkelt att baka och lätt att garnera.

Recept: Muffinsspöken med chokladkola

14. Spindelkakor med choklad

Spindelkakor med choklad

Av färdiga chocolate chip cookies, polly och punchpraliner gör du dessa häftiga spindelkakor. Kul pyssel att göra med barnen.

Recept: Spindelkakor med choklad

15. Pampig pumpatårta

Pampig pumpatårta

Hallon- och chokladtårta med orange pumpaformat lock. Enkel att göra eftersom sockerpastasektionerna sätts efter hand runt tårtan.

Recept: Pampig pumpatårta

Fler tips och recept:

Klicka här för ännu fler halloweenrecept >>