Choklad passar utmärkt att kombinera med betydligt mer än klassiska smaker som jordgubb och chili. Vad sägs till exempel om bacon, blomkål och ädelost? Här listar vi 12 oväntade smakkombinationer med mörk, ljus och vit choklad!

Vi som bor i Europa kan tacka Christofer Columbus för chokladen, det var nämligen han som tog hit den efter en resa till Centralamerika 1502. Drygt 600 år senare har populariteten knappast minskat, och choklad är ofta förstahandsvalet världen över när det ska göras efterrätt eller ätas något sött. 

Men har du tänkt på choklad som en egen ingrediens i köket? Här listar vi tolv smakkombinationer med mörk, ljus och vit choklad – några mer bekanta än andra. Vågar du testa?

1. Mörk choklad

Mörk choklad har en mer komplex smak jämfört med ljus choklad och innehåller mer smakämnen än rött vin. Kakaomängden är minst 35 % i mörk choklad. Ju mer kakao, desto mer intensiv och bitter blir smaken.

Passar perfekt till: 

 • Balsamvinäger. Innehåller antioxidanter precis som mörk choklad och kan gärna ringlas över chokladglass.
 • Chili. Kombinationen mörk choklad och chili upptäcktes för länge sedan. Båda ingredienserna är kända för att producera mängden endorfiner i kroppen, vilket får oss att känna oss lyckliga.

För den modiga: 

 • Oliver. Chokladdoppade oliver är en dynamisk duo. Olivolja med chokladsmak är också en hit, prova att ringla över ugnsstekta maträtter.
 • Ädelost. Ädelost har 73 smakämnen gemensamt med choklad.

Recept: Brownies med chokladtäcke

2. Mjölkchoklad

Många älskar den milda och krämiga smaken av mjölkchoklad. Choklad är den enda ätbara råvaran som smälter vid 34 °C, precis under kroppstemperatur.

Passar perfekt till: 

 • Jordnötter. Både jordnötter och jordnötssmör gifter sig fint med mjölkchoklad. Det förklarar varför 20% av världens jordnötter används av chokladtillverkare.
 • Banan. Banan och choklad är ett populärt par. Testa att doppa fryst banan i smält mjölkchoklad för ett hälsosammare alternativ till glass.

För den modiga: 

 • Bacon. Salt och krispig bacon tillsammans med mjuk och krämig mjölkchoklad är en riktig hit.
 • Lavendel. Den milda, blommiga doften av lavendel passar fint med krämig mjölkchoklad i en chokladbar eller kaka. Vill du krydda upp det ännu mer, tillsätt lite Earl Grey-te.

Recept: Chokladmousse med mjölkchoklad

Se också: 5 saker du kanske inte visste om choklad

3. Vit choklad

Ibland hör man att vit choklad inte är riktig choklad eftersom den inte innehåller någon kakao. Det är en sanning med modifikation, för vit choklad görs faktiskt på kakaosmör, alltså fettet från kakaobönan, men utan att kakaomassan tillsatts. 

Den bästa vita chokladen är elfenbensfärgad och söt med en svag smak av syra och vanilj.  Vanilkjen tillsätts eftersom kakaosmör i sig är ganska smaklöst. 

Passar perfekt till: 

 • Passionsfrukt. Vit choklad och passionsfrukt har båda inslag av citrus och fruktighet vilket gör att de är en perfekt kombination.
 • Citrongräs. Den rena och fräscha smaken av citrongräs med vit choklad fungerar riktigt bra i tryffel eller ganache med vit choklad.

För den modiga: 

 • Wasabi. Överraskande nog är det ett matchat par med unik och god smak. Kombinationen är redan känd i Japan där deras KitKat med smak av vit choklad och wasabi är populär.
 • Blomkål. Krämigheten i vit choklad passar ihop med blomkål – speciellt i såser och puréer – och blir ett äventyrligt alternativ till smör.

Recept: Kladdkaka med vit choklad och hallon

 Se också: Iskall och lyxig chokladdrink

Fler goda recept med choklad