När man ska utesluta gluten behövs genvägar i köket. Här är en smidig snabbguide för dig som är nybörjare bland glutenfria matvaror.

När man precis fått sin celiaki-diagnos kan det vara förvirrande och svårt att hitta rätt i butikshyllorna. Här är tio livsmedel du måste byta ut om du fått glutenintolerans. Vår dietist Sofia Antonsson guidar dig i vilka varor du ska byta ut och vad du ska se upp med.

Se också: Så bakar du smarriga bönbullar

1. Buljong

Det finns glutenfria alternativ, men läs innehållsförteckningen noggrant om du har celiaki. Bäst – och godast – är att koka egen buljong.

2. Flingor

Flingor görs ju ofta av majs, men innehåller vanligtvis även maltextrakt. Välj särskilda glutenfria flingor och müsliblandningar eller gör din egen müsli.

Recept: Glutenfri granola med nötter och bär

3. Gröt

Koka gröt på flingor av 100 procent ren havre, quinoa, hirs eller bovete.

Recept: Bovetegröt med aprikos och äpple

4. Knäckebröd

Köp glutenfritt fröknäcke eller baka själv enligt något av våra glutenfria recept.

Recept: Lättbakat fröknäcke

5. Kryddmixer

Det finns glutenfria alternativ, men läs innehållsförteckningen noggrant om du har celiaki. Bäst är att blanda egen.

Recept: Kryddmix till kött

6. Kött & chark 

Tänk på att blandade produkter som korv, blodpudding, leverpastej ofta kan innehålla gluten. Läs noga på innehållsförteckningen.

7. Mjöl

Välj färdiga glutenfria mjölmixer eller naturligt glutenfritt majsmjöl, rismjöl, durramjöl, teffmjöl, bovetemjöl osv. I stället för gluten i bröd (som ger elasticitet, fluffighet och binder ihop brödet) använd fiberhusk eller pofiber.

Läs mer: Stor glutenfri mjölguide

8. Pasta

Välj glutenfri pasta baserad på t ex majs eller ris.

Läs också: Test av bästa glutenfria pastan

9. Redning

Använd potatismjöl eller majsmjöl som är naturligt glutenfritt.

Läs mer: 3 glutenfria sätt att reda sås

10. Ströbröd

Det finns glutenfria ströbröd att köpa i mataffärerna. Du kan också göra eget ströbröd av glutenfritt bröd. Du kan också använda t ex kakao, kokos eller cornflakes när du behöver bröa en form.

Läs mer: 5 glutenfria sätt att bröa kakformen

Redning på glutenfritt mjöl

Använd potatismjöl eller majsmjöl som är naturligt glutenfritt.

Läs också: 3 glutenfria sätt att reda sås

Ströbröd utan gluten

Det finns glutenfria ströbröd att köpa i mataffärerna. Du kan också göra eget ströbröd av glutenfritt bröd. Du kan även använda t ex kakao, kokos eller cornfakes (kolla att de är glutenfria!) när du behöver bröa en form.

Läs också: 5 goda sätt att bröa sockerkaksformen – 4 glutenfria

Recepttips! Vi har hundratals glutenfria recept att inspireras av, här hittar du alla recept utan gluten samlade.