Den vegetariska trenden är här för att stanna och hela 59 % av svenskarna uppger att de äter vegetariskt en eller flera gånger i veckan. 12 % av kallar sig för flexitarianer, 3 % vegetarianer och 2 % veganer. Detta enligt Matrapporten 2020.
Matrapporten 2020
Matrapporten initierades 2012 av matkommunikationsbyrån Food & Friends för att se hur svenska folket handlar, lagar mat, äter och dricker. Frågor, analys och presentation görs av Food & Friends som använder sig av en oberoende webbpanel med deltagare i alla åldrar, kön och regioner.
Populäraste vegorätterna
Vilka vegetariska maträtter är då populärast? Enligt matrapporten är det dessa 10 maträtter som oftast hamnar på våra svenska middagsbord:
1. Grönsakssoppa
Med frysta sommargrönsaker går den här soppan snabbt och enkelt att laga. Toppa med persilja och servera med bröd. Perfekt vardagsmat!
Recept: Snabb soppa med frysta grönsaker
2. Sallad
Vegetarisk nudelsallad med svamp, krispiga sockerärter, paprika- och gurkbitar. Servera med cashewnötter och jordnötsdressing.
Recept: Nudelsallad med jordnötsdressing
3. Pasta med sås
Med en liten ansträngning och de rätta ingredienserna får du en härlig vegetarisk bolognese. Perfekt till spagetti med riven ost!
Recept: Spagetti bolognese på belugalinser
4. Vegetarisk lasagne
Snabblagad vegetarisk lasagne med färsk spenat och riven morot. Smaksätt med vitlök, valfri ost och grädde. Servera med tomatsallad.
Recept: Vegetarisk lasagne med spenat och morot
5. Linsgryta
Indisk gryta med röda linser, kokosmjölk, krossade tomater och spenat. Toppa med kokos, mandel och yoghurt. Servera med en bit bröd.
Recept: Linsgryta med kokosmjölk och spenat
6. Falafel
Har du testat att göra egen falafel på kikärtor? Så himla gott! Servera i hemgjorda tortillabröd med tzatziki, sallad och tomat. Sötpotatischips är också gott till.
Recept: Falafel med tzatziki i tortillabröd
7. Vegetariska biffar
Med parmesan i smeten blir dessa blomkålsbiffar riktigt smakrika. Stek frasiga i smör och servera med lingon och haricot verts.
Recept: Blomkålsbiffar med lingon
8. Pannkakor
Franska pannkakor fyllda med krämig svampstuvning. Gratinera med ost i ugnen och servera med krispig råkostsallad. Lätt som en plätt!
Recept: Crêpes med svampstuvning
9. Tacos
Kryddig bönröra med tomat och paprika ger härlig texmexsmak på tortillan. Servera med sallad och en klick yoghurt. Tacomys på vegovis.
Recept: Vegetariska tacos med bönröra
10. Halloumi
Vegetarisk variant av Stroganoff med halloumi, röda linser och morötter. Servera med kokt matvete eller ris, spenatblad och majskorn.
Recept: Halloumi Stroganoff