Vill du ha tips på goda vegetariska maträtter och recept? Här är de 10 populäraste rätterna, enligt Food & Friends matrapport 2020.

Den vegetariska trenden är här för att stanna och hela 59 % av svenskarna uppger att de äter vegetariskt en eller flera gånger i veckan. 12 % av kallar sig för flexitarianer, 3 % vegetarianer och 2 % veganer. Detta enligt Matrapporten 2020.

Matrapporten 2020

Matrapporten initierades 2012 av matkommunikationsbyrån Food & Friends för att se hur svenska folket handlar, lagar mat, äter och dricker. Frågor, analys och presentation görs av Food & Friends som använder sig av en oberoende webbpanel med deltagare i alla åldrar, kön och regioner.

Populäraste vegorätterna

Vilka vegetariska maträtter är då populärast? Enligt matrapporten är det dessa 10 maträtter som oftast hamnar på våra svenska middagsbord:

1. Grönsakssoppa

Snabb soppa med frysta grönsaker

Med frysta sommargrönsaker går den här soppan snabbt och enkelt att laga. Toppa med persilja och servera med bröd. Perfekt vardagsmat!

Recept: Snabb soppa med frysta grönsaker

2. Sallad

Nudelsallad med jordnötsdressing

Vegetarisk nudelsallad med svamp, krispiga sockerärter, paprika- och gurkbitar. Servera med cashewnötter och jordnötsdressing.

Recept: Nudelsallad med jordnötsdressing

3. Pasta med sås

Spagetti bolognese på belugalinser

Med en liten ansträngning och de rätta ingredienserna får du en härlig vegetarisk bolognese. Perfekt till spagetti med riven ost!

Recept: Spagetti bolognese på belugalinser

4. Vegetarisk lasagne

Vegetarisk lasagne med spenat och morot

Snabblagad vegetarisk lasagne med färsk spenat och riven morot. Smaksätt med vitlök, valfri ost och grädde. Servera med tomatsallad.

Recept: Vegetarisk lasagne med spenat och morot

5. Linsgryta

Linsgryta med kokosmjölk och spenat

Indisk gryta med röda linser, kokosmjölk, krossade tomater och spenat. Toppa med kokos, mandel och yoghurt. Servera med en bit bröd.

Recept: Linsgryta med kokosmjölk och spenat

6. Falafel

Falafel med tzatziki i tortillabröd

Har du testat att göra egen falafel på kikärtor? Så himla gott! Servera i hemgjorda tortillabröd med tzatziki, sallad och tomat. Sötpotatischips är också gott till.

Recept: Falafel med tzatziki i tortillabröd

7. Vegetariska biffar

Blomkålsbiffar med lingon och haricot verts

Med parmesan i smeten blir dessa blomkålsbiffar riktigt smakrika. Stek frasiga i smör och servera med lingon och haricot verts.

Recept: Blomkålsbiffar med lingon

8. Pannkakor

Crêpes med svampstuvning

Franska pannkakor fyllda med krämig svampstuvning. Gratinera med ost i ugnen och servera med krispig råkostsallad. Lätt som en plätt!

Recept: Crêpes med svampstuvning

9. Tacos

Vegetariska tacos med bönröra

Kryddig bönröra med tomat och paprika ger härlig texmexsmak på tortillan. Servera med sallad och en klick yoghurt. Tacomys på vegovis.

Recept: Vegetariska tacos med bönröra

10. Halloumi

Halloumi Stroganoff

Vegetarisk variant av Stroganoff med halloumi, röda linser och morötter. Servera med kokt matvete eller ris, spenatblad och majskorn.

Recept: Halloumi Stroganoff

Fler vegetariska recept:

Klicka här för att se alla våra vegetariska recept >>

Relaterade artiklar