Vad är det egentligen för mat och smaker på ett traditionellt julbord. Det är den första utmaningen. I grund och botten är det ju en buffé av ett antal smårätter, och sommartid har vi ju inga problem att dricka vin till bufféer – alltså borde det inte vara något problem juletid heller. Att det serveras öl och snaps till den mest traditionsbundna måltiden på året är ju just för att det är tradition!
En kollega til mig påpekade för något år sedan att det aldrig är någon diskussion kring vilken öl eller snaps som går bäst till julbordet, men så fort det kommer till vin måste det vara en ”perfect match” – och det går inte att skapa till en buffé, så där slutar den diskussionen.

Således är det ett eller flera allround-viner som krävs till en buffé eller julbord. På ett julbord har vi en hel del söta och ättikssyrliga smaker, det är också en hel del mejeriprodukter och i regel väldigt feta rätter. Det är också av tradition saltade och rökta livsmedel på julbordet (kylskåpen är en modern uppfinning).  En hel del att tänka på med andra ord om man skall välja vin. För att göra det enkelt utgår vi från tre kategorier av viner: Mousserande, Vita och Röda – alla har sina preferenser och hellre att man dricker ett vin man tycker är gott än något som en sommelier säger att du skall dricka.

Mousserande: Med tanke på den allerstädes i maträtterna närvarande sötman är vårt förslag en fruktig champagne eller en rund cava där det finns en liten restsötma, dvs undvik flaskor med texten Extra Brut eller Brut Zero. Syran i vinet är toppen för att klara att bryta av mot de feta maträtterna, kolsyran fungerar också bra för att ”rensa gommen” mellan rätter. Här hittar du exempel på mousserande viner.

Vita: Även här, välj frukt och generositet! Ett halvtorrt vin från nya världen eller Tyskland passsar ypperligt. Försök att inte servera tungt ekfatslagrade viner, dessa kommer inte till sin rätt till julbordets bråkiga smaker. Här hittar du exempel på passande viner.

Röda: Mjuka fina röda viner funkar fint här. Ekfatslagrade tanninrika alkoholbomber är det sista du ska välja, om det inte är så att du gillar när rödviner får en metallisk acetonliknande smak. Här hittar du exempel på passande viner.

 

Hitta din viner till julen här!