75 % av familjens vingårdar är mellan 50 och 80 år och är dessutom i ett mycket gott produktivt skick. Jean-Marie är en ekologisk odlare med vissa inslag av biodynamiska filosofier.

”Ekologisk odling känns så naturligt för mig eftersom jag vill bevara så mycket som möjligt av vad de gamla vinstockarna kan prestera,” berättar han medan han samtidigt försöker förklara de olika etiketterna han har på ett vettigt sätt. Domaine Sainte Barbe är hans eget vin som ligger i norra delen av byn Viré. Domaine des Chazelles är den firma som hans far startade 1967 och frukten till denna domän kommer de södra delarna och är av lite mer fruktdriven karaktär. Familjens vinhistoria går tillbaka till hans farfar som odlade druvor för kooperativet i byn.

Han fortsätter sina tankar kring odlingen. ”Jag tilltalas av många delar av det biodynamiska men känner samtidigt att jag vill ha friheten att frångå de reglerna om jag tycker att det ger ett bättre resultat. Därför har jag ingen ambition att bli certifierad biodynamisk odlare. Däremot är jag certifierad ekologisk odlare och den ideologin stämmer exakt med det jag vill göra i vingårdarna.”

Han har en handfull små vingårdar på lite olika lägen runt byn Viré. De har olika jordsammansättning och olika ålder på vinstockarna. L’Epinot som är en av de bästa är bara 0,6 hektar och har vinstockar som är 20, 40 respektive 80 år gamla och är av en Chardonnay-klon som heter Chardonnay Musqué som är en mutation av Chardonnay och inte helt ovanlig i Bourgogne. ”Den här vingården ligger längst norrut i byn och är inringad av en stenmur som håller värmen. Jorden är mycket stenrik av lite olika kalkstenar och den har aromer av mineral,” säger han och tar upp en handfull jord och doftar på den. Han är en äkta vinodlare som inte är rädd för att få smutsiga händer.

När han borstat av händerna gör han en svepande rörelse över vingården och förklarar att det är väsentligt för honom att hålla alla de har små lotterna separerade i vineriet. Han vill lära känna varje område noga för att förstå vad de kan prestera. ”Viré har varit på tapeten att bli ett Premier Cru område men byborna har inte kunnat enas.” Knappast förvånande eftersom det är Frankrike vi är i… ”En Cru-klassificering innebär bland annat att man inte får göra vilka skördeuttag som helst och en del odlare gör hellre kvantitet än kvalitet,” tillägger han med en illa dold besviken ton.

Han är ung och fokuserad på kvalitet och är inte våldsamt imponerad av de viner som vinbönderna av hans fars generation har gjort. ”De är till exempel maskinskördade och den största delen av produktionen levererades till kooperativet. Min stil är helt annorlunda. Jag vill göra torra viner som uttrycker växtplats. I Viré är det lätt att få mycket mogna druvor som ger restsötma. Jag gör åtgärder med olika bladbeskärningar för att få en lagom mognad. En lätt sötma ger kropp åt viner efter några år men det får bara var en liten touch! Som inte är i konflikt med friskheten i vinet,”

Viner som vi skall prova är från 2009 som var ett varmt år och skördetiden var kritisk för att få in druvorna till vineriet med rätt mognad utan för hög sockerhalt. Naturligtvis är man nyfiken på hur han hanterade den situationen. ”2009 var en ovanlig skörd för mig som person. Dels var det ett varmt år med tidig skörd. Dels födde min fru vårt första barn just då så skörden för mig kunde inte starta förrän det var avklarat… Det gav mig alltså inte så många alternativ men resultatet är jag nöjd med. Ur alla avseenden!”

Det är en ung stolt kille med höga ambitioner som gör viner här. Viner som visar upp just de mål han har. Det är rena distinkta viner med mycket karaktär.

Provade vita viner:

2009 Domaine Sainte Barbe Mâcon Villages ”Les Tilles”  €8
Lätt fruktighet av mogen tropisk frukt och fruktsötma. Fin syra och bra mineraler. 87p

2009 Domaine Sainte Barbe Viré-Clessé ”Vieilles Vignes”  €11
50 år gamla vinstockar. Distinkt rent vin med doft av blomsteräng, aprikos och citrusaromer. Fin spänstig syra. 88p

2009 Domaine Sainte Barbe Viré-Clessé ”L’Epinet”  €14
Fin färsk vit tropisk frukt och citrus och lite fetma. Tydliga rena mineraler och härlig lätt fatton i bakgrunden.  91p

2009 Domaine Sainte Barbe Viré-Clessé ”Thurrisey”  €16
100 år gamla vinstockar. Komplext blommigt vin med mogen melon och härlig frisk tropisk frukt. Härlig mineralkaraktär och en lätt rökig finish. 91p

2009 Domaine Sainte Barbe Viré-Clessé ”Perriere”  €15
Ren pigg frukt av röd grapefrukt och tropik. Intensiva friska aromer i kombination med läcker mineral och lätt oljighet.

 

www.jeanmariechaland.com