O.P. Anderson Extra har samma bas av kryddning som O.P. Anderson – med smak av kummin med inslag av anis och fänkål. Till skillnad från O.P. Anderson innehåller O.P. Extra Oloroso-sherry och maltwhisky. Akvaviten lagras dessutom på fat i två månader enligt Solera-metoden vilket gör att alla flaskor håller jämn kvalitet och innehåller delar av den akvavit som är längst lagrad.
– O.P. Anderson Extra har en rundare och fylligare smak än originalet med en tydlig karaktär av whisky och sherry. Smaken är knäckig med inslag av torkad frukt och har en avslutning med tydlig fatkaraktär och en liten rökighet. Jag provar alltid alla nya snapsar med olika typer av mat och fann att O.P. Anderson Extra smakar bra till rökta rätter och revbensspjäll som har en karamelliserad yta. Men jag upptäckte även att den passade särskilt utmärkt till ost, vilket var lite oväntat. Allra bäst smakmatch tycker jag att man får till lagrad hårdost såsom Västerbotten, cheddar och kryddost, men pröva gärna till andra sorter, säger kryddmästare Jonas Odland.

– Jag tror att många av oss söker efter spännande smakupplevelser och historier kring vår mat. O.P. Anderson Extra har både en intressant historia och går att avnjuta i nya kombinationer. När vi upptäckte att den passade så bra med ost fann vi dessutom att man kan använda den för att ta till vara på ost som blir över från en fredagskväll eller julbordet genom att använda sig av det gamla beprövade men bortglömda receptet krukost, fortsätter Jonas Odland.

Precis som med surdeg så håller sig osten längre om du sköter om den och matar den med O.P. Anderson Extra då och då.

Recept krukost
300 g Grevéost, vällagrad - riven eller skuren i små bitar
2 msk O.P. Extra
3 msk Kallpressad rapsolja
1/2 msk Honung
2 tsk Korn, rostade i panna och malda
1 tsk Fänkålspollen (kan ersättas med malen fänkål)

Blanda alla ingredienser i en bunke. Förvara osten i kylskåp i en glasburk med luftätt lock. 

O.P. Anderson Extra finns till försäljning från och med den 1 oktober i Systembolagets beställningssortiment. En flaska om 500 ml kostar 249 kr och artikelnumret är 86230.