Vad brukar vi vanligtvis äta till påsk, bortsett från den ofrånkomliga sillen? Lamm, lax, kyckling och äggrätter är de vanligaste recepten som står att hitta i de flesta tidningars påskspecialer. Vad finns det då för viner som passar bra till den här typen av mat?

När du ska välja vin till lax ska du först tänka på om laxen är rökt, gravad eller ”naturell”. Det påverkar vinvalet en hel del. Rökt och gravad lax trivs bäst med viner som har lite restsötma och en fin syra – det hittar du oftast i viner på druvan Riesling.  Kokt eller ugnsbakad lax är mycket vinvänlig mat och går bra med de flesta vita viner eller varför inte rosévin?

Till påskens lammanrättningar är det nästan fritt fram med vilket rödvin som helst. Men om du kommer hem till mig så blir du bjuden på något gott från Rhône-dalen i Frankrike (tänk Crozes-Hermitage, Chateauneuf-du-pape, Gigondas el dyl), eller något modernt vin på druvan Tempranillo från Spanien.

Kyckling smakar inte så mycket i sig, utan här styrs du av smaken på tillbehören. Det kan gå lika bra med vitt, rosé, eller rött beroende på smaken på såsen eller de andra garnityren på tallriken.  Till sill och äggrätter föreslår jag för säkerhets skull en god öl.

Till de söta avslutningarna vill jag slå ett slag för söta viner. Vi dricker inte så mycket söta viner i Sverige och det är lite synd. Ett sött vin till desserten är i min mening den perfekta avslutningen på en bra måltid. Kaffet kan du spara till efteråt tillsammans med en god avec.

Vill du ha specifika vintips råder jag dig att surfa in på vinochvanner.se och använda receptsökfunktionen för att få tips vilka viner som passar bra till de råvaror/recept som du funderar på att laga till påsken 2013. Fraktfritt hem till dörren ger dig mer tid och pengar över till sånt som du tycker är viktigare.