- Vinerna från Kanarieöarna är annorlunda jämfört med vinerna från spanska fastlandet. Man brukar säga att bra vin kan göras mellan 35:e och 50:e  breddgraden. Kanarieöarna ligger så långt söderut som 28:e breddgraden, och borde vara för varmt för seriös vinproduktion. Icke desto mindre var Kanarieöarna en stor vinproducent under 1500- och 1600-talen och engelsmännen älskade deras ”Canary sack”, som vinet kallades. Under 1700-talet förvärrades relationerna till just engelsmännen, industrin kollapsade och återhämtade sig aldrig riktigt. Det är först under de sista åren som flera duktiga bönder börjat satsa på att återuppliva vinnäringen på ön. Utgångspunkten är god då öarna är fulla av gamla, halvt övergivna vinrankor – vinrankan kan bli väldigt gammal, och generellt blir resultatet bättre med ålder med färre, men mer koncentrerade och smakrika druvor. Några av rankorna är över 100 år gamla och uppvisar en enorm artrikedom av spännande druvsorter. Eller vad sägs om tintilla, negramoll, vijariego, forastera och listán? Den svarta listán negro är förövrigt den druva som planterades först i Amerika, och dess släktingar lever fortfarande vidare i Chile och Argentina, säger Arvid Rosengren.

Viner att hålla utkik efter enligt sommeliern Arvid Rosengren:

Vita
2011 Agala Blanco Seco (torr)
En blanding av vit Vijariego, Albillo, Muscat och Listán. Ljus, frisk och fräsch, med förvånande syra, smak av färsk solmogen frukt och en liten sälta i eftersmaken som gör vinet otroligt bra till enkla grillade fiskrätter.
                                                         
2011 Los Lirios Blanco
En blandning av Moscatel, Listán Blanco, Malvasia. Den sistnämnda tar verkligen kommandot och styr upp en frisk struktur, även om aromerna är parfymerade och kraftiga.

2011 Las Berrazales Moscatel Semi-Seco
Ett blommigt halvtorrt vin, som gör sig perfekt som aperitif i kvällssolen (men pass på, det slår hårt i solen!) eller till skaldjur och tapas.

2011 Los Berrazales Seco
Bodegan gör också en ren Moscatel Seco för den som älskar riktigt blommiga viner, men denna blandning av Moscatel och Malvasia kontrar med pigg syra, örtighet och fräsch citrusfrukt. Ett av de mest friska vinerna från ön.

Rosé
2011 Las Berrazales Rosado
Rosado, eller Rosé, på Tintilla och Listán Negro. Jordgubbar och hallon i härlig kompott, med fräschör.

Röda
2011 Agala Vijariego Negro
Ett vin på den blå klonen av Vijariego, som ger ett härligt örtigt och strukturerat vin, mycket lättare än man skulle förvänta sig av dessa varma breddgrader

2010 Fronton de Oro Tinto ”Tradicional”
En blandning av Tintilla och Listán Negro, som fått tre månader i gamla ekfat för att runda av smaken, som bjuder på röd frukt, tobak och vilda blommor.

2009 Fronton de Oro Tinto ”Malpais”
Tintilla, Listán Negro och Prieto. Ett mer koncentrerat, stukturerat vin som lagrats på gamla ekfat. Vinet är överväldigande floralt och pepprigt. Härlig struktur och balans.

2011 Agala Tintilla
Fatlagrat vin på 100% Tintilla, som ger ett förhållandevis kraftigt vin med toner av viol, blåbär och lakrits.

Dessertvin
2011 Agala Banco Semidulce
Blandning av Vijariego Blanco och Moscatel, som odlas på en höjd av 1200-1300 meter på vulkanisk jord. Härligt fräscht halvsött vin med en kombination av fräsch grön frukt: äpple och kiwi, samt mer parfymerade toner: apelsinskal och rosenvatten. Härligt till ost eller lättare fruktdesserter.      

 

Med bil besöker man enkelt vingårdarna på Gran Canaria, de flesta ligger i den centrala norra delen av ön. En bra utgångspunkt är Casa Del Vino De Gran Canaria i Santa Brígada, som kan hjälpa med att organisera besök på gårdarna.

Casa Museo del Vino
C/ Calvo Sotelo 26, 35300 - Santa Brígida
Telefon: (+34) 669 624 310
Öppettider måndag – fredag kl 10.00-14.00