Annons

Vörtbröd

1h 55min
0
Betygsätt
30 Stycken
Av Sanna Fyring Li... Kategori Matbröd 16 januari, 2013 Tidning matmagasinet

Ingredienser

50 g
Smör
33 cl
flaska porter
33 cl
flaska julmust
50 g
Jäst
1 dl
mörk sirap
1 paket
vörtmix - 90 g
1 dl
russin
1 msk
Salt
10 dl
rågsikt
9 dl
Vetemjöl

Pensling

4 msk
starkt kaffe
2 msk
mörk sirap

Tillagning

1h 55min
  1. Smält smöret i en kastrull, häll i porter och julmust, låt det bli fingervarmt 37°.
  2. Smula jästen i en bunke och rör ut i lite av degvätskan. Tillsätt resterande vätska, sirap, vörtmix, russin, salt och mjölet lite i taget. Arbeta degen smidig.
  3. Låt jäsa under handduk ca 40 minuter.
  4. Ta upp degen på mjölad bänk och dela den i ca 30 bitar. Rulla till bullar och lägg ihop till två runda kakor på plåtar med bakpapper.
  5. Låt jäsa ytterligare ca 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225°.
  6. Pensla bröden med lite starkt kaffe blandat med sirap. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter. Låt svalna på galler.

Tips från kocken

"Vi bakar vörtbrödet i en annorlunda form. Forma degen till bullar, lägg bullarna tätt så att de jäser ihop till vackra runda brödkakor eller gör dem i form av ett hjärta. De är lätta att dela i portionsbröd."

Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.