Annons

Vaniljkola med lakrits

1h
0
4.7
40 Stycken
Av Stafettbloggen Kategori Godis 2 december, 2012
Vaniljkola med lakrits

Ingredienser

Vaniljkola med lakrits

2 dl
Grädde
50 g
Smör
1 st
vaniljstång
0.5 tsk
havssalt
2.75 dl
strösocker
0.5 dl
glykos
0.5 dl
Vatten
1 tsk
lakritsgranulat

Tillagning

1h
  1. Smörj ett bakplåtspapper med smör och lägg i en 20 cm kvadratisk form.
  2. Koka grädde, smör, vaniljstång och -frön, och havssalt. Ta från plattan men håll grädden varm.
  3. Koka upp socker, glykossirap och vatten. Koka över mediumvärme. Låt sockerblandningen koka men rör ej i den. Rotera kastrullen istället så att inga sockerkristaller bildas. Koka tills bärstensfärgad, 175 grader på en sockertermometer.
  4. Ta ur vaniljstången från gräddkoket och häll grädden över karamellen. Det kommer bubbla ordentligt så häll försiktigt. Rör med en träslev. Koka upp karamelllen till 120 grader. Tillsätt lakritsgranulat.
  5. Häll direkt i den förberedda formen och låt svalna i ca 30 minuter så att ytan stelnar. Strö ytterligare lite lakrits på toppen om du vill ha mer smak på kolan. Låt stelna i rumstemperatur.
  6. Använd en inoljad skarp kniv eller ett pizzahjul och skär karamellen i 2x2 cm bitar. Slå in karamellerna i bakplåtspapper som du klippt till 10x10cm bitar. Eller så gör du längder av karamell som du sedan ger bort i present, ca 3x10 cm.

Tips från kocken

"Lakritsgranulat finns på bla. Lakritsroten i Stockholm. Det finns även på nätet. Jag gillar granulat, men vill du har med finfördelad smak så kan du använda lakritspulver. "

Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.