Annons

Tomat- och briepaj

3h
0
Betygsätt
6 Portioner
Av Ida Kategori Huvudrätt 22 april, 2013 Läsarrecept
Tomat- och briepaj

Ingredienser

Pajskal

6 dl
Grahamsmjöl
4 msk
Vatten
1 tsk
Salt
250 g
Smör

Fyllning

2 burk
krossade tomater
2 st
lökar - gula eller röda
2 st
vitlöksklyftor
2 msk
tomatpuré
2 msk
Olivolja
1 msk
rosmarin - torkad
1 msk
timjan - torkad
1 tsk
Socker
1 st
köttbuljongtärning
300 g
tomater - gärna i olika färger eller cocktailtomater
   
grovsalt

Toppa med

   
brieost - efter smak
   
hackad basilika

Tillagning

3h
  1. Blanda mjöl och salt och arbeta ner smöret i blandningen. Tillsätt vatten. Forma blandningen till en degklump och låt den vila i 30 minuter i kylen.
  2. Dela tomaterna på hälften. Täck en ugnsform med salt och lägg tomaterna på saltet. Ställ i ugnen som står på 150 grader. Låt gå till vätskan har börjat försvinna från tomaterna och smaken är mer koncentrerad.
  3. Kavla ut degen till en rundel på ett mjölat bakbord. Lägg den försiktigt i formen. Stick i degen flera gånger med en gaffel och lägg sedan torkade bönor eller stenkulor i botten på formen.
  4. Förgrädda pajskalet i 8 minuter i ugnen på 200°C. Tag bort bönorna eller kulorna och grädda i ytterligare 2-3 minuer.
  5. Hacka lök och stek i olivolja på medium värme. Löken ska inte få färg. När den börjar bli genomskinlig lägger du också ner den hackade vitlöken. Efter någon minut även tomatpurén som gärna får stekas en kort stund så den karamelliseras.
  6. Häll i de krossade tomaterna, kryddorna, buljongtärningen och sockret. Låt koka på svag värme tills såsen blivit tjock. Den utgör basen i din paj så den måste vara rätt stadig. Det kan ta upp till beroende på hur varm platta du har.
  7. När pajskalet är förgräddat häller du i tomatsåsen. Toppa med dina ugnsbakade tomater. Ställ in i ugnen, 200 grader i 30 minuter.
  8. Tag ut pajen och lägg på brieost. Låt gå i 10 minuter till i ugnen. Dekorera sedan med basilika.

Tips från kocken

"Detta är en supergod paj. Det är viktigt att tomaterna få gå i ugnen ett tag och att såsen är tjock. Annars blir den blöt. perfekt på sommarbuffén."

Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.