Annons

Tina Nordströms potatisgratäng

5
4.3
8 Portioner
Bild för Tina Nordström
Av Tina Nordström Kategori Huvudrätt 18 april, 2013
Tinas potatisgratäng

Ingredienser

1.5 kg
potatis - fast
0.5 st
purjolök
3 st
vitlöksklyftor
   
Olivolja
5 dl
Vispgrädde
5 dl
Mjölk
2 tsk
Salt
   
vit- eller svartpeppar ur kvarn

Tillagning

  1. Värm ugnen till 180°.
  2. Hyvla potatisen tunt, gärna med mandolin eller i matberedare. Skölj och finstrimla purjolöken och skala och krossa vitlöksklyftorna.
  3. Fräs purjolöken och vitlöken i lite olivolja utan att de tar färg. Häll i grädde och mjölk och låt blandningen koka upp. Lägg i potatisen och salta och peppra rikligt – eftersom potatisen drar åt sig mycket salt ska du inte snåla med saltet. Låt potatisen koka tills stärkelsen har lösts ut och blandningen är tjock och krämig. Glöm inte att röra om hela tiden, det kan lätt bli bränt.
  4. Häll upp allt i en ugnsfast form. Hit kan du förbereda. Grädda sedan gratängen i 30–40 minuter. Känn med en sticka om potatisen är färdig.
  5. Servera till bland annat oxfilé.

Tips från kocken

Bild för Tina Nordström

"Mitt populäraste recept! Att göra en ny kokbok utan det här receptet, det går bara inte. Glöm nu inte att salta ordentligt, för potatis suger åt sig massor av salt. Sältan i en perfekt gratäng ska kännas långt bak i gommen."

Dela:
Annons
Rigmor säger:

Mycket god och lätt att göra.

Jambo säger:

Fantastisk!

bonita säger:

Älskar potatigratäng jättegott

bettanhb säger:

Toppen

Bild för camillan
camillan säger:

Så himla god! Bästa potatisgratängen

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.