Annons

Svarta ostbollar på pepparkakor med rödbetsrasp

45min
0
5
20 Stycken
Av recept.se Kategori Smårätter 10 oktober, 2012 Tidning elle mat & vin
Svarta ostbollar på pepparkakor med rödbetsrasp

Ingredienser

Mormors pepparkakor

125 g
Smör
5 dl
Vetemjöl
200 g
brunt farin
0.75 dl
Vatten
1.5 dl
ljus sirap
0.5 msk
malda nejlikor
0.5 msk
kanel
0.5 msk
bikarbonat

Topping

200 g
svartmögelost
100 g
cream cheese
6 st
blad basilika (finhackat)
1 dl
svarta sesamfrön
0.5 dl
finriven rå rödbeta

Tillagning

45min
  1. Häll allt utom smör och mjöl i en kastrull och koka upp. Ta av från plattan och rör ner smöret. Låt stå tills det nästan svalnat helt. Rör ner lite av mjölet i taget, men inte allt. Provgrädda gärna en kaka och se om det behövs mer mjöl.
  2. Degen skall stå svalt i en kastrull eller bunke med mjöltäcke minst 24 timmar innan bakning. Kavla ut ordentligt, tunna kakor är godast! Grädda kakorna cirka 10 minuter i 175°.
  3. Mosa och blanda ostarna och basilikan med en gaffel. Rulla sedan bollar cirka 2 centimeter i diameter och rulla dem direkt i svart sesamfrö för att de ska fastna. Hit går det bra att förbereda en dag i förväg. Lägg ostbollen på en bit pepparkaka, dekorera med riven rå rödbeta.

Tips från kocken

"Vill du ha en ännu starkare smak, använd svartosten som den är, utan att blanda ut den med cream cheese.
"

Passar till

Bakverk & kakor
Lussebullar
Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.