Annons

Spöktårta

0
5
1 Stycken
Av Camilla Tubertini Kategori Bakverk & kakor 1 november, 2012 Tidning elle mat & vin
Spöktårta

Ingredienser

Spöken

3 st
Äggvitor
2 dl
strösocker
5 droppar
citronsaft
   
Chokladsås
2 st
marängbottnar
1.5 dl
Vispgrädde
2 st
bananer - mosade eller skivade
   
Chokladsås
0.5 l
Vaniljglass

Tillagning

  1. Blanda äggvitor, socker och citronsaft i en torr, ren skål eller pastagryta av rostfritt stål. Vispa på hög hastighet med en kraftfull elvisp tills smeten blivit riktigt tjock och blank (det tar ca 10 minuter).
  2. Sätt ugnen på 100° och ta fram en plåt. Dutta lite marängsmet vid plåtens hörn och lägg på ett bakplåtspapper. Nu sitter det stadigt.
  3. Skeda över smeten i en engångsspritspåse. Klipp av spetsen (klipp mindre än du tror behövs så kan du klippa mer sen) och spritsa toppar. Låt stå i kylen i 15 min. Ta ut topparna och forma dem till spöken med två skedar. Grädda i nedre delen av ugnen i 60 min. Stäng sedan av ugnen men låt marängerna stå kvar tills de svalnat. Till hit kan du förbereda tårtan om du förvarar marängerna helt torrt. Ta fram spökmarängerna och spruta en klick chokladsås på ett fat. Doppa en bomullspinne i chokladen och måla ögon på marängerna.
  4. Vispa grädden ganska hårt. Lägg en marängbotten på serveringsfatet. Täck den med mosad banan eller ett tunt lager grädde och skivad banan. Spritsa på chokladsåsen. Lägg den andra marängbottnen ovanpå. Klicka ut glass och grädde ovanpå och sätt ut spökena och ljusen.

Tips från kocken

"Äggvitorna styvnar bara om visparna och bunken är helt fettfria. Bäst resultat får du om du vispar i ett kärl av rostfritt stål."

Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.