Annons

Soppskål av bröd

1h 20min
0
Betygsätt
3 Portioner
Bild för ABCIPERSISKMAT
Av ABCIPERSISKMAT Kategori Matbröd 14 mars, 2018 Läsarrecept
Soppskål av bröd från Polen

Ingredienser

Brödet

435 g
Vetemjöl
60 g
Grahamsmjöl
30 g
majsmjöl
2 dl
Vatten
15 g
färsk jäst
1 st
Ägg
3 msk
vegetabilisk olja
1.5 tsk
Salt
1.5 tsk
Socker

Pensling

1 st
Ägg

Tillagning

1h 20min
  1. Lös jästen i 37 gradigt vatten, tillsätt sedan socker och 2 dl av mjölblandningen. Låt stå ca 10 minuter till dess att du ser bubblor på ytan.
  2. Blanda i resten av ingredienserna och kör det några varv i matberedaren.
  3. Låt degen jäsa på dragfri plats i 40 minuter, jag sätter på belysningen i ugnen och låter brödet jäsa där, det är garanterat dragfri!
  4. Under tiden kan du förbereda formarna. Jag tog tunt kartongpapper 10x 33 cm som jag sedan satte ihop med en häftapparat. Klippte lite större bit bakplåtspapper av silikon som jag satte inuti kartongen. Skälet till att jag tog större bit är att ge brödet möjlighet att jäsa på höjden.
  5. Ta upp degen efter 40 minuter och dela det i tre lika delar. Ta 15 gram av varje degbit som du formar till en boll.
  6. Sätt degbitarna i formarna på en bakplåt. Sätt bollarna på brödet. Låt jäsa 20 – 30 minuter på dragfri plats.
  7. Värm ugnen till 180 grader och sätt in plåten i mitten av ugnen i 30 minuter.
  8. Ta ut brödet och låt det kallna en liten stund. Skär av locket och ta ut inkråmet.
  9. Vispa ihop ett ägg och pensla sedan brödet både ut- och invändigt med äggblandningen. Detta förhindrar soppan från att ”sippra” ut, därför behöver man göra det omsorgsfullt. Pensla även locket.
  10. Sätt in det i ugnen igen i 5 – 6 minuter. Nu är brödet klart och du kan servera soppan i det. Festligt och gott!

Tips från kocken

Bild för ABCIPERSISKMAT

"Man kan förvisso göra brödet med endast vetemjöl men min erfarenhet är att man får en ”krispigare” och mer hållbart bröd om man blandar olika mjölsorter. Fantastisk festligt att servera soppa på det här viset.
Du kan också använda vanlig blomkruka att baka brödet i - täck då insidan med silikon papper eller vanlig bakplåtspapper.
Besök gärna min blogg på: http://abcipersiskmat.blogspot.se/ eller följ mig på FB: https://www.facebook.com/persiskmat/

"

Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.