Smörstekt gös med färskpotatis, nässlor och sparris
0
5
4
Portioner

Ingredienser
600
g
gösfilé - fjällad
Smör
salt och peppar
Färskpotatis
500
g
färskpotatis
3
msk
Smör
50
g
manchego - riven
salt och peppar
Nässlor
0.75
l
nässlor
1
st
schalottenlök
1
msk
Smör
2
dl
kycklingbuljong
salt och peppar
Sparris
12
st
sparrisar
12
st
sockerärtor
2
dl
spetskål - strimlad
1
msk
citronsaft
salt och peppar
Tillagning
- Byxa och skär snitt genom gösens skinn. Dela fisken i mindre bitar. Före servering, smält smöret och stek gösen först på skinnsidan tills den nästan är färdig, vänd då och stek en kort stund på köttsidan. Salta.
- Färskpotatis: Skrubba och koka potatisen. Häll av vattnet. Stöt potatisen med smöret, vänd ner den rivna osten och smaka av med salt och peppar.
- Nässlor: Hacka schalottenlöken och fräs den i smör. Tillsätt nässlorna och fräs ytterligare 2 minuter. Tillsätt kycklingbuljongen och sjud i 2 minuter. Mixa till en slät sås. Smaka av med salt och peppar.
- Sparris: Om något är träigt på sparrisen, ta bort det och dela sedan sparrisen i 3 cm långa bitar. Halvera sockerärterna på längden. Koka upp saltat vatten och lägg i sparrisen, sjud i cirka 1 minut. Tillsätt sockerärtorna och sjud ytterligare 1/2 minut. Lägg ner spetskålen, vänd runt och häll av vattnet. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Koktiderna beror på hur tjock sparrisen är och hur tunt sockerärter och spetskål skurits.
- Servering: Lägg upp gösbitarna. Klicka ut potatispurén. Dekorera med sparrisen och avsluta med nässelsåsen.
Tips från kocken
"Vinförslag: 2882 La Gascogne par Alain Brumont Gros Manseng-Sauvignon 2011, Frankrike "
Kommentera
Du måste logga in för att kommentera.