Annons

Smörstekt gös med färskpotatis, nässlor och sparris

0
5
4 Portioner
Bild för Malin Andersson
Av Malin Andersson Kategori Huvudrätt 24 april, 2013 Tidning mat & vänner
Smörstekt gös med färskpotatis, nässlor och sparris

Ingredienser

600 g
gösfilé - fjällad
   
Smör
   
salt och peppar

Färskpotatis

500 g
färskpotatis
3 msk
Smör
50 g
manchego - riven
   
salt och peppar

Nässlor

0.75 l
nässlor
1 st
schalottenlök
1 msk
Smör
2 dl
kycklingbuljong
   
salt och peppar

Sparris

12 st
sparrisar
12 st
sockerärtor
2 dl
spetskål - strimlad
1 msk
citronsaft
   
salt och peppar

Tillagning

  1. Byxa och skär snitt genom gösens skinn. Dela fisken i mindre bitar. Före servering, smält smöret och stek gösen först på skinnsidan tills den nästan är färdig, vänd då och stek en kort stund på köttsidan. Salta.
  2. Färskpotatis: Skrubba och koka potatisen. Häll av vattnet. Stöt potatisen med smöret, vänd ner den rivna osten och smaka av med salt och peppar.
  3. Nässlor: Hacka schalottenlöken och fräs den i smör. Tillsätt nässlorna och fräs ytterligare 2 minuter. Tillsätt kycklingbuljongen och sjud i 2 minuter. Mixa till en slät sås. Smaka av med salt och peppar.
  4. Sparris: Om något är träigt på sparrisen, ta bort det och dela sedan sparrisen i 3 cm långa bitar. Halvera sockerärterna på längden. Koka upp saltat vatten och lägg i sparrisen, sjud i cirka 1 minut. Tillsätt sockerärtorna och sjud ytterligare 1/2 minut. Lägg ner spetskålen, vänd runt och häll av vattnet. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Koktiderna beror på hur tjock sparrisen är och hur tunt sockerärter och spetskål skurits.
  5. Servering: Lägg upp gösbitarna. Klicka ut potatispurén. Dekorera med sparrisen och avsluta med nässelsåsen.

Tips från kocken

Bild för Malin Andersson

"Vinförslag: 2882 La Gascogne par Alain Brumont Gros Manseng-Sauvignon 2011, Frankrike "

Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.