Annons

Små vaniljsemlor med blåbärsgrädde

0
Betygsätt
40 Stycken
Av recept.se Kategori Bakverk & kakor 14 februari, 2013

Ingredienser

Fördeg

325 g
kall mjölk
450 g
Vetemjöl
50 g
Jäst

Deg

   
Fördegen
85 g
Smör
85 g
råsocker
10 g
havssalt
1 st
Ägg
0.5 msk
vaniljsocker
0.5 tsk
nystött kardemumma
270 g
Vetemjöl

Till 8 små semlor: Vaniljkräm

1.5 dl
Grädde
1 st
äggula
1 msk
Socker
0.5 msk
potatismjöl
0.5 st
vaniljstång eller 0.5 tsk äkta vaniljpulver

Blåbärsgrädde

1 dl
Frysta blåbär
2 dl
Grädde
1 tsk
vaniljsocker
   
vaniljsocker att pudra över

Tillagning

  1. Fördeg: Blanda ihop ingredienserna och låt degen jäsa i 3 timmar. Deg: Blanda ihop samtliga ingredienser och arbeta degen i 10 minuter i maskin eller knåda intensivt i 15 minuter. Dela degen i två delar och forma dem till rullar. Låt rullarna vila övertäckta i kylskåp i cirka 1 timme; de ska helst inte jäsa. Dela rullarna i totalt 20 eller 40 bitar och forma till släta bullar. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa till dubbel storlek, 30–90 minuter beroende på hur varmt det är i rummet. Värm ugnen till 250°. Grädda bullarna i cirka 5–10 minuter, tills de fått fin färg. Vaniljkräm: Häll grädde, äggula, socker och potatismjöl i en tjockbottnad kastrull; rör om. Dela vaniljstången på längden, skrapa ner fröna i kastrullen och lägg även i vaniljstången, eller blanda i vaniljpulvret. Sjud krämen under omrörning; den får inte koka. När krämen tjocknat, dra den av värmen och låt svalna. Ta upp vaniljstången. Blåbärsgrädde: Tina blåbären. Vispa grädden tillsammans med vaniljsocker. Vänd försiktigt ner lite av saften från de tinade blåbären och vispa grädden blå. Montering: Skär ett lock av varje bulle. Ta bort lite av bullarnas inkråm med gaffel och fyll hålet med 1 msk vaniljkräm. Lägg några blåbär ovanpå. Spritsa ut blåbärsgrädden över fyllningen och lägg på locket. Pudra över vaniljsocker.
Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.