Annons

Semlor med kanelsmak

0
5
40 Stycken
Av recept.se Kategori Bakverk & kakor 3 oktober, 2012 Tidning matmagasinet
Semlor med kanelsmak

Ingredienser

150 g
smör - rumsvarmt
5 dl
Mjölk
50 g
jäst för söta degar
1 dl
strösocker
0.5 tsk
Salt
2 tsk
kanel
1.4 l
Vetemjöl

Pensling

1 st
Ägg

Fyllning

2 dl
Vispgrädde
0.5 dl
äppelmos
1 st
äpple - rivet
0.5 tsk
kanel

Dekor

2 msk
Florsocker
2 krm
kanel

Tillagning

  1. Värm mjölken till 37 grader, fingervarmt Smula ner jästen i en degskål. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt smöret i bitar, socker eller sirap, salt och kanel. Mät upp mjölet i ett litermått och tillsätt det. Men spara ½ dl till utbakningen.
  2. Arbeta degen kraftigt , ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter. Arbeten ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela i fyra delar. Forma varje del till en rulle och skär varje rulle i 10 bitar.
  3. Rulla till släta bullar. Lägg på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 5 minuter. Låt bullarna kallna.
  4. Skär av ett lock från bullarna. Vispa grädden och blanda den med äpplemos, rårivet äpple och kanel. Lägg grädden mellan bullarna, sätt på lock och dofta över en blandning av florsocker och kanel.

Tips från kocken

"Det här receptet skickade Birgit Nilsson Bergström in till MatMagasinets kanelbullstävling."

Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.