Annons

Saftig saffransdeg

0
5
35 Stycken
Bild för Maud Onnermark
Av Maud Onnermark Kategori Bakverk & kakor 17 januari, 2013 Tidning matmagasinet

Ingredienser

2 paket
saffran - 1 g
0.5 tsk
Salt
1 msk
sprit - tex vodka eller rom
1 dl
russin
50 g
jäst för söta degar
6 dl
lättmjölk - fingerljum 37 grader
175 g
Smör
2 dl
strösocker eller vit sirap
2 st
Ägg
20 dl
Vetemjöl

Tillagning

  1. Stöt saffranet med saltet. Häll på sprit. Låt stå minst 30 minuter. Häll hett vatten över russinen och låt dem stå.
  2. Smula jästen i en bunke och häll på den fingerljumma mjölken. Tillsätt smöret i klickar, saffran, socker och ägg.
  3. Tillsätt det mesta av mjölet, men spara några dl. Arbeta väl tills degen blir smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
  4. Låt jäsa under duk ca 1 timme.
  5. Sätt ugnen på 225°.
  6. Forma till lussekatter eller gör bullar eller saffranskransar.
  7. Pensla med ägg och garnera med russinen. Grädda lussekatterna 8–10 minuter mitt i ugnen.

Tips från kocken

Bild för Maud Onnermark

"Av degen kan du göra kransar, bullar eller lussekatter. "

Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.