Annons

Saftig kladdkaka med rom

45min
0
5
Portioner
Av Victoria Nordström Kategori Bakverk & kakor 29 november, 2012 Tidning elle mat & vin
Saftig kladdkaka med rom

Ingredienser

250 g
mörk kvalitetschoklad
250 g
osaltat smör
250 g
florsocker - ca 4 1/2 dl plus lite till garnering
125 g
mjöl
4 st
ägg - gulor och äggvitor separerade
6 cl
rom - eller vatten
1.5 dl
grovhackade valnötter
   
vispad grädde - till servering

Tillagning

45min
  1. Sätt ugnen på 200°. Smält chokladen över ett vattenbad tillsammans med smör och siktat florsocker. Rör om och ta av från värmen när allt är smält.
  2. Blanda mjöl, äggulor, likör eller vatten och valnötter i en bunke. Tillsätt chokladblandningen och blanda väl. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och rör försiktigt ner i chokladmassan.
  3. Smörj en hög form med urtagbar botten, cirka 22–24 cm i diameter. Häll ner kaksmeten. Grädda i ugnen på 180–200 grader i cirka 12–15 minuter.
  4. Ta ut och låt svalna, lägg upp på galler och om du önskar ett mönster på kakan, lägg på en schablon och pudra över florsocker – gärna genom en sil eller en tekula och lyft sedan försiktigt av schablonen. Servera eventuellt med en klick grädde.

Tips från kocken

"Kakan blir godast om den är riktigt kladdig när man tar ut den och låter den stå ett par timmar eller över natten i kylen. Ska man äta den direkt så kan man låta den stå några minuter till i ugnen på cirka 150° så att den blir lite fastare.
En regel man kan följa är att det brukar vara dags att ta ut den från ugnen när kakans kanter är genomgräddade och toppen har fått en fastare skorpa.
"

Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.