Annons

Risotto med ärtor, mynta och basilika

0
5
Portioner
Av Johannes Hultman Kategori Smårätter 14 februari, 2013 Tidning mat & vänner

Ingredienser

400 g
gröna ärtor
4 dl
risottoris
8 dl
kycklingbuljong
2 dl
torrt vitt vin
1 st
schalottenlök (fint hackad)
2 st
vitlöksklyftor (fint hackade)
1 kruka
basilika
1 kruka
mynta
100 g
parmesan
   
en liten klick smör
   
Salt
   
peppar
   
Olivolja

Tillagning

  1. Värm buljongen. I en annan kastrull, fräs lök och vitlök i olivolja. Tillsätt riset, och fräs till det har blivit lite genomskinligt i kanterna. Tillsätt vinet. Mixa sedan ärtorna med hälften av buljongen och hälften av myntan och basilikan. Spara några ärtor.
  2. När vinet har kokat in helt, blöt riset med resterande buljong, lite i taget under omröring. När riset börjar närma sig önskat tuggmotstånd, tillsätt ärtpurén, resten av örterna och osten. Låt stå under lock i 5 minuter.
  3. Smaka sedan av med salt, peppar och en klick smör. Toppa med ärtorna du sparade, och lite hyvlad parmesan.

Tips från kocken

"Än så länge får de flesta i Sverige hålla till godo med frysta ärtor, vilket egentligen inte gör så mycket då ärtor är en av de få grönsaker som är helt okej som frysta. Myntan och basilikan får mig att tänka på mammas kryddträdgård på försommaren."

Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.