Annons

Plommonpaj

1h 20min
0
4
Portioner
Bild för Elsa Lansing
Av Elsa Lansing Kategori Efterrätt 31 oktober, 2012

Ingredienser

pajskal

125 g
Smör
2 msk
Socker
3 dl
mjöl
2 msk
Vatten

fyllning

12 st
plommon
1 st
citron finrrivet skal och saft
2 dl
couscous
2 dl
Vatten
5 st
Ägg
2.5 dl
Socker
1 st
vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
50 g
smält smör
   
flagad mandel till garnering

Tillagning

1h 20min
  1. Blanda mjöl och socker i en bunke. Tillsätt kallt smör i små bitar. Nyp ihop ingredienserna till en smulig massa.
  2. Tillsätt vatten och arbeta ihop degen till en klump.
  3. Linda in degen i plastfilm och lägg den i kylskåpet, minst 30 minuter.
  4. Kavla ut degen och lägg den i en pajform med hög kant.
  5. Dela plommonen och lägg dem på pajdegen i formen med snittytan nedåt.
  6. Sätt ugnen på 180 grader.
  7. Lägg couscousen i en skål. Häll över kokande vatten och citronjuice.
  8. Täck med plastfilm och låt stå ca 5 min. Låt svalna något.
  9. Vispa ihop citronskal, ägg socker, Frön från en vaniljstång/ vaniljsocker, couscous och smör.
  10. Häll blandningen över plommonen och strö över flagad mandel.
  11. Grädda pajen i ugnen ca 30 min.

Tips från kocken

Bild för Elsa Lansing

"Den här pajen är god både varm och kall. Gärna med en klick lättvispad grädde!"

Passar till

Bakverk & kakor
Romrussinkakor
Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.