Annons

Parks klassiska dumlepaj

1h
13
3.7
16 Stycken
Av recept.se Kategori Efterrätt 23 november, 2012 Tidning baka
Parks klassiska dumlepaj

Ingredienser

Nötbotten

150 g
hasselnötter
150 g
Mandel
5 st
äggvita
0.5 dl
Socker
1 tsk
Bakpulver
140 g
ljus sirap (ca 1 dl)

Tryffel

190 g
Smör
3.5 dl
Grädde
750 g
ljus choklad - hackad
   
kolaarom efter tycke och smak

Tillagning

1h
  1. Nötbotten: Sätt ugnen på 175° • Lägg hasselnötter och mandlar i en mixer och mixa till ett fint mjöl • Tillsätt bakpulver och socker, blanda ihop • Rör därefter ner sirap och sist äggvitan • Häll smeten i en bakplåtspappersklädd springform (cirka 24 cm i diameter) och grädda i 15–20 minuter • Låt svalna.
  2. Tryffel: Smält smöret i en kastrull och tillsätt grädden, låt koka upp • Ta av kastrullen från plattan och vispa ner chokladen • Smaka av med kolaarom • Häll tryffeln över den avsvalnade bottnen och ställ i frysen till dagen efter.
Dela:
Annons
boed säger:

Hej ! Två frågor :
1. Jag har beklätt springformens botten med kokosfettbehandlat bakplåtspapper (silikonbehandlat) men inte sidorna, där jag endast använt kokosfett, som släppmedel - borde jag ha klätt även sidorna ?
2. Efter behandling i frys - ska man omedelbart försöka skära upp portionsbitarna, eller ?

Bild för rebecca
rebecca säger:

Ett sätt är ju att ha i kolaarom, låta en liten liten klick smet gå in i frysen och smaka av så fort den kallnat - vilket borde gå fort.

Bild för Åsa Swanberg

Park köper sin kolaarom från grossister som vi "vanliga" inte kan köpa ifrån. Därmed är det ointressant vilken mängd de använder. Jag kan bara råda er att prova er fram, med såväl sorter som mängd. Som vanligt när det gäller smaksättning :-)

carbonel säger:

Hej!

Svårt att dosera aromen, då det inte smakar likadant i ljummen smet som i "stelnad" tryffel. Finns det något ungefärligt mått?
Jag köpte "Toffé-arom" på kakburken.se - vad använder Park?

carbonel säger:

Hej!

Bakade denna i helgen, och den blev god - dock smakade den inte Dumle. Jag undrar om det spelar någon roll vilken sorts kolaarom man använder... Tycker att det är svårt att dosera aromen, och smaka av, eftersom smaken ändras i kyl- och frysprocessen. Finns det någon ungefärlig dosering? De jag bjöd tyckte att det smakade sprit - så vi kanske tog för mycket, fast vi inte kände det då smeten var ljummen...

Bild för Åsa Swanberg

Allt funkar utan arom - det bara smakar mindre. I det här fallet smakar det mindre kola.

LoolPistool säger:

Fungerar det att utan kolaarom?

aija säger:

jätte god botten, räcker dock med hälften av tryffeln tycker jag

Bild för Åsa Swanberg

Hej, det är helt och hållet en smaksak. Park själva beställer sina aromer från någon grossist för restauranger/storkök, så det bästa sättet är att smaka dig fram till vilken sort du gillar bäst :-)

skrot71 säger:

Är det Colaarom eller Toffeearom på Kakburken.se
(Verkar vara ett riktigt smarrigt recept)

Yarp86 säger:

ååh guud vad god den ser ut! En sådan ska jag minsann prova på att göra :). är det ljus blockchoklad du använt?

mvh

Bild för Åsa Swanberg

Hej!
Flytande kolaarom finns att beställa från nätsajter som storsselannat.se och kakburken.se

Ordet "hackad" i ingredienslistan hör till chokladen.....

virre säger:

Vart hittar jag kolaarom?

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.