Annons

Ostgratinerad aubergine

1h 20min
0
Betygsätt
1 Stycken
Av Magdalena Svanström Kategori Smårätter 13 augusti, 2014 Tidning matmagasinet
Ostgratinerad aubergine

Ingredienser

1 st
normalstor aubergine
125 g
mozzarella
2 dl
riven lagrad ost till exempel parmesan eller prästost

Tomatsås

1 st
liten gul lök
1 st
vitlöksklyfta
500 g
krossade tomater
1 tsk
strösocker
1 tsk
oregano
1 st
hönsbuljongtärning
0.5 dl
Olivolja
   
Salt

Garnering

   
timjan eller oregano

Tillagning

1h 20min
  1. Sätt ugnen på 200 grader. Gör tomatsåsen: Hacka löken och pressa vitlöken. Fräs lök och vitlök i lite olivolja på medelvärme i en kastrull. Löken ska bli mjuk och glansig. Tillsätt krossade tomater, socker, oregano och buljongtärning. Låt tomatsåsen småputtra i 30 minuter. Rör ner resten av olivoljan och eventuellt lite salt.
  2. Skär auberginen i 3 mm tjocka skivor och lägg ut dem på en stor bricka. Salta lite på ena sidan och låt dem ligga och dra i 5 minuter.
  3. Torka av aubergineskivorna med ett hushållspapper. Vänd på auberginen och gör likadant på andra sidan.
  4. Riv mozzarellan och den lagrade osten grovt på ett rivjärn. Lägg aubergineskivorna i en smord ugnsfast form. Täck med tomatsås.
  5. Gratinera mitt i ugnen 30 minuter. Ta ut formen ur ugnen, strö över mozzarella och hårdost och gratinera ytterligare 15 minuter.
  6. Garnera med färsk timjan eller oregano. Gratängen är godast varm.

Tips från kocken

"Receptet kommer från södra Italien, där det är mycket populärt med aubergine."

Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.