Annons

Olof viktors ljusa bröd

0
1.5
4 Stycken
Av recept.se Kategori Matbröd 6 februari, 2013

Ingredienser

Fördeg

5 g
Jäst
150 g
Vatten
200 g
vetemjöl med hög proteinhalt
5 g
Salt

Bortgörning

15 g
Jäst
500 g
Vatten
1000 g
vetemjöl med hög proteinhalt
350 g
Vetesurdeg
20 g
havssalt

Tillagning

  1. Fördeg: Lös upp jästen i vattnet och mät upp mjölet i en degbunke. Häll över jästblandningen och knåda degen i degblandare på lägsta hastighet i 10 minuter. Tillsätt saltet, öka hastigheten och knåda degen ytterligare 5 minuter. Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda och ställ 24 timmar i kyl eller 3 timmar i rumstemperatur.
  2. Bortgörning: Lös upp jästen i vattnet och häll den över vetemjölet, vetesurdegen och fördegen och arbeta i 13 minuter. Tillsätt saltet, öka hastigheten och arbeta ytterligare 7 minuter till en seg och elastisk deg. Häll upp degen i en lätt inoljad plastlåda med lock och låt vila i 60–90 minuter. Sikta ett tjockt lager med vetemjöl på en bakplåt. Dela degen i fyra bitar. Vik samman degbitarna lätt så att inte luftblåsorna försvinner. Lägg bröden med skarven nedåt på plåten. Låt jäsa i kyl över natten 14–16 timmar. Sätt ugnen på 250° med stenplatta eller plåt inne. Sätt in två av bröden med skarven uppåt och spruta in rikligt med vatten med hjälp av en blomspruta. Sänk efter 5 minuter temperaturen till 200°. Efter ytterligare 10 minuter, lufta ugnen genom att öppna ugnsluckan. Upprepa detta två gånger under bakningen för att få en knaprig skorpa. Baka i totalt 50 minuter. Ta ut bröden och låt svalna på galler. Spruta bröden med vatten så de krackelerar vackert.
Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.