Annons

Nötmarängrulle med chokladtryffel och lingonkräm

0
4.5
11 Portioner
Bild för Maud Onnermark
Av Maud Onnermark Kategori Efterrätt 17 januari, 2013 Tidning matmagasinet

Ingredienser

Chokladtryffel

200 g
Mörk choklad
3 dl
Vispgrädde
2 st
Äggulor

Marängbotten

4 st
stora äggvitor
2.5 dl
Socker
1 tsk
vitvinsvinäger
1 dl
hackade hasselnötter

Lingonkräm

1 dl
tinade lingon
0.5 dl
Socker
1 dl
Vispgrädde
0.5 burk
kesella - 10% à 250 gram

Garnering

25 g
smält mörk choklad

Tillagning

  1. Chokladtryffel: Hacka chokladen. Koka upp 1 dl grädde, häll i chokladen och låt den smälta däri. Låt svalna. Rör i äggulorna.Vispa resten av grädden lätt och rör ner lite i den avsvalnade chokladen. Vänd sedan ner all grädde i chokladen. Låt stå övertäckt i kylskåp några timmar.
  2. Sätt ugnen på 175°.
  3. Marängbotten: Vispa vitorna till skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning till en fast maräng. Tillsätt vinägern på slutet.
  4. Bred ut smeten till en rektangel, 20x30 cm, på plåt med bakpapper. Strö över nöthacket. Grädda på andra falsen nerifrån 25–30 minuter. Den ska ha stannat men vara mjuk.
  5. Stjälp upp marängen på ett bakpapper. Dra försiktigt loss papperet. Lägg tillbaka papperet och lägg på en mycket lätt fuktad handduk. Låt kallna.
  6. Lingonkräm: Mosa lingonen med en gaffel tillsammans med sockret. Vispa grädden och blanda med kesella. Ställ i kyl.
  7. Tårtan: Bred chokladkrämen över marängen. Om chokladen stelnat för mycket kan du vispa den och låta den stå i rumstemperatur tills den blir mjukare. Vänd slarvigt ner lingonen i grädden och fördela den över chokladen men lämna ⅓ från kortsidan. Rulla med hjälp av bakpapperet ihop från kortsidan med båda fyllningarna. Lägg om ytterligare ett bakpapper och lägg in i frysen några timmar eller längre.
  8. Servering: Ta ut tårtan i god tid och spritsa eller ringla över lite smält mörk choklad. Obs! Ta ut den i god tid. Det tar ett par timmar för tårtan att tina.

Tips från kocken

Bild för Maud Onnermark

"Mjuk maräng med knapriga nötter fylld med chokladtryffel och lätt syrlig lingonkräm blir till en underbar jultårta. Du kan ha tårtan helt färdig i frysen långt i förväg och den passar lika bra som läcker dessert som till julkaffet.

Du kan skära bitar med varm kniv i den frysta tårtan och bara ta fram så många bitar du behöver."

Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.