Annons

Nektarinterrin med morotssorbet

0
Betygsätt
4 Portioner
Av recept.se Kategori Efterrätt 15 mars, 2013

Ingredienser

Nektarinterrin

10 st
mogna nektariner
5 dl
Socker
3 dl
Vatten
2 dl
champagne
1 dl
dessertvin
2 msk
gari (inlagd ingefära)
1 st
lime (saft och zest)
1 st
citron (saft och zest)
1 msk
röd chilifrukt (finhackad)
2 st
gelatinblad eller motsvarande agar-agar

Morotssorbet

150 g
citronsaft
500 g
Apelsinsaft
500 g
morotssaft
250 g
sorbetlag

Sorbetlag

550 g
Vatten
250 g
Socker
100 g
glykos

Färskostskum

5 dl
Färskost
1 dl
äggvita
0.15 dl
Apelsinsaft
1 dl
Socker
   
lime

Apelsinsocker

0.5 dl
Socker
1 st
apelsin (torkat skal)

Munkar

1.45 dl
Mjölk
25 g
Jäst
500 g
Vetemjöl
150 g
äggula
50 g
Socker
1 tsk
vaniljsocker
150 g
Smör
1 tsk
Bakpulver

Garnityr

   
sockerkaka smaksatt med nejlika och stjärnanis i små tärningar
   
minimorötter (blancherade och rullade i socker)
   
citronsyra (nejlika och stjärnanis)
   
lakritskaramell
   
frystorkade nektariner

Tillagning

  1. Nektarinterrin: Koka en lag av socker, vatten, champagne, vin och gari. Smaka av med lime och citron. Skala, dela och kärna ur nektarinerna. Häll den kokande lagen över. Lägg i chilin. Låt stå och dra i 1 timme. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Ta 1 dl av nektarinlagen och smält gelatinet i den. Plocka upp nektarinerna ur lagen och låt dem rinna av. Plasta en form. Vänd ner nektarinerna i gelatinvätskan och lägg ner dem i formen. Lägg på lite press och ställ in den i frysen. När den har frusit, ta upp och skiva tunna skivor.
  2. Morotssorbet: Blanda alla ingredienser och kör i en glassmaskin.
  3. Sorbetlag: Koka upp ingredienserna till 106°. Det som blir över håller ett par månader i kyl.
  4. Färskostskum: Blanda alla ingredienser. Smaka av med lime. Fyll i en gräddsifon och sätt i en patron, skaka.
  5. Apelsinsocker: Torka apelsinskalen på ett varmt ställe. Mixa till pulver och blanda med socker.
  6. Munkar: Blanda allt i en degblandare. Låt jäsa. Dela sedan upp i lagom stora bollar och låt jäsa igen. Fritera. Rulla munkarna i apelsinsockret. Arrangera med garnityren som på bilden.
Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.