Annons

Morotsfocaccia med fetaost och timjan

2h
0
Betygsätt
12 Portioner
Bild för Lisa Lemke
Av Lisa Lemke Kategori Matbröd 25 april, 2014 Tidning matmagasinet
Morotsfocaccia med fetaost och timjan

Ingredienser

500 g
skalad morot
0.5 tsk
Salt
1.5 msk
Olivolja

Deg

25 g
Jäst
1.5 msk
Honung
1 tsk
Salt
3.5 dl
ljummet vatten
0.5 dl
Olivolja
9.5 dl
Vetemjöl
1 st
rödlök
4 kvistar
färsk timjan
150 g
fetaost gjord på får- eller getost
   
flingsalt

Tillagning

2h
  1. Värm upp ugnen till 225°, grillfunktion. Skär morötterna i mindre bitar och lägg dem i en ugnsform. Strö över salt, ringla över olivolja och blanda ordentligt. Rosta i mitten av ugnen 25–30 minuter eller tills morötterna är mjuka.
  2. Smula ner jästen till degen i en bunke. Tillsätt honung, salt och lite av vattnet och rör om tills jästen har lösts upp. Häll i olivoljan och resten av vattnet. Rör ner mjölet, lite i taget, och arbeta ihop till en smidig deg. Bearbeta degen ordentligt, 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt jäsa ca 45 minuter under bakduk. Ändra ugnsvärmen till 225°, vanlig ugn.
  3. Smörj en långpanna med olivolja eller klä den med bakpapper. Tippa ut focacciadegen i plåten och tryck ut den till en platta med hjälp av oljade händer. Fördela de rostade morötterna och oljan och kryddorna från formen ovanpå degplattan. Skiva löken, repa timjanen och strö ut detta jämnt över morötterna. Toppa med smulad fetaost och flingsalt. Tryck ner all topping lite lätt i degen.
  4. Grädda brödet i mitten av ugnen tills det fått fin färg, ca 35 minuter. Låt brödet svalna på galler utan bakduk.

Tips från kocken

Bild för Lisa Lemke

"En fullmatad focaccia är ett strålande tilltugg på mingelfester. Här toppar vi den med rostad morot, timjan och riktigt god fetaost. Värm gärna upp focaccian lite strax före servering."

Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.